Feluri principale

# Ziua Internationala a Cafelei #bauturi #cafea

De Ziua Internationala a Cafelei: Cele mai populare 6 bauturi pe baza de cafea

Motiv de socializare, de pauza sau de rasfat, cafeaua se afla in topul celor mai populare bauturi consumate in intreaga lume, fapt pentru care nu putea sa nu aiba o zi dedicata. Astfel, incepand cu anul 2015, pe data de 1 octombrie sarbatorim anual Ziua Internationala a Cafelei. Cu ocazia aceasta, foodpanda, cea mai mare platforma de food ordering din Romania, iti recomanda top sase bauturi pe baza de cafea, celebre in toata lumea.

1. Espresso

Espresso reprezinta cafeaua in forma ei cea mai simpla, dar pe atat de intensa, ceea ce o face perfecta ca baza pentru prepararea altor tipuri de bauturi, precum caffe latte, cappuccino, americano sau macchiato. Numele provine chiar de la perioada scurta necesara prepararii lui, fiind inventat in Italia de catre un angajator caruia i se pareau prea lungi pauzele de cafea ale angajatilor lui si a cautat o metoda de a scurta timpul pregatirii acesteia. Astfel, a luat nastere espresso a carui popularitate va creste semnificativ la inceputul secolului XX, devenind astazi una dintre cele mai apreciate bauturi din lume. Poti savura un espresso din cafea proaspat prajita de la Fabrica de cafea din Bucuresti.

2. Caffe latte

Pregatita din espresso si crema de lapte, caffe latte si-a castigat locul in topul celor mai apreciate bauturi pe baza de cafea, mai ales in ultimele decenii ale secolului trecut. Desi originile sale se regasesc tot in Italia, se pare ca versiunea apropiata celei pe care o cunoastem astazi a luat nastere in Statele Unite ale Americii, datorita americanilor care considerau cappuccino-ul prea tare, adaugand un surplus de lapte. Daca esti din Cluj-Napoca, poti incerca latte-ul pregatit de Meron.

3. Cappuccino

Bautura traditionala italieneasca, cappuccino are o istorie pe masura celebritatii sale. Se spune ca denumirea acestuia face referire la culoarea vesmintelor cu gluga purtate de calugarii din Ordinul Capucini, maro-deschis asemanatoare amestecului de cafea si lapte. Totodata, cappuccio inseamna gluga in limba italiana. Varianta pe care o cunoastem astazi a fost inventata in Italia, la inceputul secolului XX, facilitata de aparitia espressoarelor de cafea. Te poti bucura de un cappuccino savuros de la cafeneaua Orygyns Speciality Coffee.

4. Macchiato

Preparata dintr-un espresso si o cantitate foarte mica de spuma de lapte, macchiato este tot o bautura specifica Italiei. De altfel si numele sau indica acest lucru, in traducere din italiana, macchiato insemnand patat. Se pare ca cei care preparau cafeaua la inceputul secolului trecut, l-au denumit asa in incercarea de a-l diferentia de espresso-ul servit simplu, acesta avand in componenta sa si o „pata” de lapte. Daca esti din Cluj-Napoca il poti incerca de la Coffee Cup.

5. Caffe Americano

Caffe Americano a fost denumita asa tot de catre italieni dupa modul in care soldatii americani obisnuiau sa-si bea cafeaua in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, diluand espresso-ul cu o cantitate de apa fierbinte fie pentru a o duce mai aproape de gustul cu care erau familiarizati, fie pentru a mari cantitatea ei intr-o vreme in care multe dintre alimente erau rationalizate. Reteta s-a raspandit rapid in cafenelele italienesti care ii serveau pe acestia, fiind denumita Americano. Astazi, poti comanda o caffe americano, perfecta pentru orice moment al zilei, de la Manufaktura din Bucuresti. 

6. Frappe

Chiar daca a trecut vara si vremea calduroasa, inca te poti bucura de un frappe. Se spune ca acesta a fost inventat accidental in Grecia, mai exact in Salonic, la mijlocul secolului trecut, de un angajat care nu a gasit apa fierbinte pentru a-si prepara cafeaua instant, folosind apa rece si gheata. Rezultatul, unul mai mult decat imbucurator, si-a castigat rapid popularitatea in Grecia si ulterior in toata lumea. In prezent, exista nenumarate versiuni ale acestei bauturi, insa poti comanda un frappe cu aroma preferata de la una dintre locatiile Ted’s Coffee din Bucuresti.

Daca nu esti tocmai un iubitor de cafea in forma sa lichida, atunci poti incerca un desert delicios cum este tiramisu. Cu o reteta traditionala italiana, acesta imbina aroma cafelei cu o crema delicata, ceea ce ii ofera o consistenta unica. Il poti comanda cu incredere de la restaurantul Pizza Land din Timisoara.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului