Porc cu cinci condimente si sirop de artar
Ingrediente
- 1 lingura ulei de rapita
- 500 g de porc dezosat
- Sare
- 4 lingurite de pudra chinezeasca cu cinci condimente
- 5 catei de usturoi, zdrobiti
- 1 ceapa mare, feliata
- 1 1/2 lingurite Sirop din esenta de artar
- 1/2 lingurite sos de soia cu continut scazut de sodiu
- 3 linguri otet de orez
- 3 lingurite de suc proaspat de tei sau ceai de tei
- Orez fiert, ceapa, rosii, ardei iuti si limes pentru servire
Cum se prepara
Incalzeste cuptorul la 275 ° F. Incalzeste uleiul in cuptor pe mediu-tare. Condimenteaza carnea de porc cu 2 lingurite sare si 2 linguri pulbere de cinci condimente si gateste-o, intorcand-o ocazional, pana cand se rumenesc pe toate partile, 10 pana la 12 minute; transfera totul intr-un bol si arunca toate grasimile cu exceptia a 2 linguri.
Pune o oala la foc mediu, adauga usturoiul si ceapa si gateste, amestecand ocazional, timp de 6 minute. Adauga siropul de artar, sosul de soia, otetul, celelalte condumente si restul de 2 linguri cu pulbere din cinci condimente. Lasa totul la foc mic.
Se pune si carnea de porc in oala, se acopera, se transfera la cuptor si se gateste, intorcandu-se dupa 2 ore (regleaza temperatura cuptorului pentru a mentine lichidul la foc mic), pana cand carnea este frageda, 4 ore. Descopera oala, pune-o la cuptor si gateste-o pana devine maro auriu, timp de 30 de minute.
Scoate carnea de porc din oala. Sosul se lasa sa se ingroase inca 15 min. Se amesteca sucul de lamaie. Se toaca carnea de porc in bucati, aruncand grasimea. Se inmoaie in sos. Se serveste cu orez, ceapa tocata, ardei iuti si lime.
Hamburger din piept de pui la gratar
Ingrediente
- 6 chifle subtiri impartite in 2
- 1 usturoi presat bine
- 3 linguri sos de peste
- 1 lingura ulei de rapita
- 2 lingurite de miere
- Piper
- 1 lamaie verde
- 4 bucati de piept de pui, fara piele, aproximativ 150g fiecare
- 2 ridichi mici
- 2 mini castraveti fara seminte
- 12 inele de ceapa la gratar
Cum se prepara
Se pune in blender un sfert din ceapa taiata, sosul de peste, uleiul, mierea si 1/2 lingurita piper macinat mare. Continutul se face piure. Transfera totul intr-un bol. Taiati pieptul de pui la 1/2 inci grosime, adaugati-l la marinat si lasati totul acoperit, la frigider cel putin 30 minute sau pana la 2 ore.
Incalzeste gratarul la foc mediu. Indeparteaza puiul de la marinat si pune-l pe gratar pana cand se rumeneste, cate 6 minute pe fiecare parte. Transfera totul pe tocator si lasa puiul sa se raceasca 5 minute inainte de a il taia.
Intre timp, taie in felii subtiri ridichii, rosii si castraveti. Adauga sosurile si restul de ceapa. Pune condimentele si poti face chiar o salata. Pune puiul intre chifle.