Mancarea de urzici este un preparat hranitor, sanatos si potrivit pentru sezonul de primavara. O poti face atat in varianta de post, cat si in varianta obisnuita, inlocuind apa si uleiul cu lapte si unt.
Ingrediente pentru mancare de urzici
- 1 kg urzici
- 3 ½ linguri malai
- 4 catei de usturoi, tocati
- 3 linguri ulei de masline (sau unt)
- apa fiarta sau lapte
-
sare si piper dupa gust
Cum se prepara mancarea de urzici
Spala bine urzicile, de mai multe ori, inlaturand coditele.
Pune intr-o oala apa la fiert. Cand apa fierbe, scufunda urzicile si lasa-le sa fiarba 10 minute, apoi scoate-le si scurge-le bine de apa, intr-o strecuratoare. Toaca bine urzicile, astfel incat sa fie maruntite. Pune deoparte oala cu apa in care au fiert urzicile.
Toarna intr-o tigaie 3 linguri de ulei de masline. In loc de ulei poti folosi unt, daca nu vrei sa faci neaparat o mancare de post .
Cand acesta se incinge, adauga malaiul impreuna cu urzicile si amesteca, pana cand verdeata se inmoaie. Toarna din apa fiarta pastrata in oala, peste malai si urzici, astfel incat malaiul sa poata sa se fiarba bine. Foloseste o cantitate potrivita, cat sa obtii o pasta, fara sa arate precum o ciorba. Mancarea de urzici trebuie aiba aceeasi consistenta ca mancarea de spanac. In cazul in care nu faci o reteta de post , foloseste lapte in loc de apa, pentru a aduce mancarea la consistenta dorita.
Adauga la final usturoiul si presara sare si piper dupa gust. Amesteca bine, apoi inchide focul.
Cum se serveste mancarea de urzici
Se serveste calda, cu paine sau cu mamaliga .