5 sfaturi pentru un ratatouille perfect
Originea acestui preparat este chiar amuzanta. In regiunea mediteraneana, ratatouille provine din contractia a doua cuvinte: „ratatine”, adica chircit, si „touiller”, a amesteca, a arunca. Asadar, era un amestec de legume, neutre ca gust, care prin amestecare deveneau savuroase. Astazi, ratatouille este alcatuit din legume solare, precum vinete, ardei, rosii, dovlecel si ceapa.
- Legumele: cum ratatouille este alcatuit mai ales din legume, este important sa alegi produse de calitate. Sunt recomandate legumele organice, de sezon, sau, in caz contrar, curata-le de coaja.
- Uleiul de masline: nu subestima importanta uleiului. Prin urmare, opteaza pentru unul de calitate, cu un gust bogat. Este recomandat uleiul de masline extravirgin, care va oferi legumelor tale mai multa aroma.
- Dimensiunea legumelor: pentru a avea un ratatouille pe cat de bun, pe atat de aspectuos, sfatul este sa tai legumele la aceeasi dimensiune. Acest lucru permite gatirea uniforma si regulata a legumelor, ceea ce este important.
- Gatitul: il poti gati in doua feluri. Poti rumeni legumele intr-o tigaie, apoi le lasi sa se gateasca la foc mic, acoperite cu un capac. Sau poti sa le pregatesti la cuptor, la temperatura scazuta si vei obtine legume confiate, aromate.
- Condimente: aroma este importanta. Nu evita folosirea plantelor aromatice, oregano, busuioc. Pentru un gust mai condimentat poti folosi chiar un mic ardei iute, cayenne sau jalapeno, dupa preferinte.
Ratatouille la cuptor
Acum ca stii cum sa realizezi un ratatouille perfect, lasa frica la o parte si gateste acest preparat minunat pentru tine si familia ta.
Ingrediente:
- 2 vinete
- 6 rosii
- 2 dovlecei galbeni
- 2 zuchinni
Sos:
- 1 ceapa, cubulete
- 1 ardei rosu, cubulete
- 1 ardei galben, cubulete
- 875 g rosii pasate
- 2 linguri ulei de masline
- 4 catei pisati de usturoi
- sare, piper
- 2 linguri busuioc tocat
Dressing aromat:
- 1 lingura usturoi pisat
- 2 linguri busuioc tocat
- 2 linguri patrunjel tocat
- 2 linguri cimbru proaspat
- 4 linguri ulei de masline
Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 190°C. Taie vinetele, rosiile si dovleceii in felii groase de 5 mm. Incinge 2 linguri de ulei de masline intr-o tava rezistenta la cuptor cu diametrul de 30 cm. Pregateste sosul: caleste ceapa, usturoiul si ardeii pana se inmoaie. Potriveste de sare si piper, adauga rosiile pasate si amesteca bine. Opreste focul si amesteca busuiocul. Aranjeaza feliile de legume deasupra sosului, alternandu-le, in cercuri concentrice. Presara sare si piper. Acopera tava cu o folie de aluminiu si coace preparatul timp de 40 de minute. Scoate folia si mai gateste timp de 20 de minute pana cand legumele sunt fragede. Intre timp, realizeaza dressingul amestecand toate ingredientele. Dupa ce s-a gatit, stropeste ratatouille-ul cu dressingul aromat. Serveste-l fierbinte, ca fel principal sau ca garnitura.
Este un preparat care poate fi preparat din timp si consumat a doua zi. Il poti servi rece, pe o felie de paine rustica prajita sau il poti incalzi 15 minute la cuptor, la 180°C. Orice alegi, va face, cu siguranta, deliciul meselor in familie sau cu prietenii.
Sursa foto: Shutterstock.com
Advertorial