Reteta de chiftele de post
Ingrediente pentru chiftelele de post:
- o ceapa mare, rosie
- 3 fire ceapa verde
- 3 catei usturoi
- doi dovlecei
- doi morcovi
- doi cartofi
- 100 g varza alba
- 2-3 lingurite ulei de masline
- o legatura patrunjel
- o legatura marar
- piper proaspat macinat
- 200 g pesmet
- ulei pentru prajit (optional) – se pot prepara si in cuptor
Cum se prepara chiftelele de post:
Curate toate legumele, spala-le si da-le prin razatoarea mica. Rade cartofii separat si stoarce-i bine in mana inainte de a-i adauga in mixul de legume.
Varza de toaca cat mai marunt. La fel si verdeata. Se adauga si acestea peste mixul de legume si se asezoneaza cu sare si piper. Se amesteca foarte bine, framantand usor compozitia. Se adauga si uleiul de masline si se continua amestecarea pana la omogenizare.
In cazul in care compozitia de chiftele vi se pare prea moale si zemoasa se adauga pesmet pana la obtinerea compozitiei dorite.
Modeleaza apoi chiftelele in mod normal si tavaleste-le bine prin pesmet. Le poti praji in baie de ulei sau le poti coace in cuptor, pentru a fi mai putin calorice.
Garnitura de cartofi la cuptor
Ingrediente pentru cartofii la cuptor:
- 500g cartofi
- 4 linguri ulei de masline
- o jumatate de lingurita de sare
- un sfert de lingurita de piper
- o lingurita boia dulce
- boia iute, dupa gust (optional)
- 1 lingurita pudra de usturoi
- patrunjel verde, tocat
Cum se prepara cartofii la cuptor
Preincalzeste cuptorul la 180oC si tapeteaza o tava cu hartie de copt.
Intr-un bol adauga uleiul, sarea, piperul, boiaua dulce si iute si pudra de usturoi. Amesteca bine pana la omogenizare.
Curata cartofii de coaja si taie-i cubulete. Amesteca bine cartofii cu dressingul obtinut anterior si adauga-i in tava. Este indicat ca acestia sa stea asezati intr-un singur strat daca vrei sa iasa crocanti.
Coace cartofii timp de 20 de minute. Scoate tava, intoarce cartofi pe partea cealalta si mai coace-i timp de 20 de minute, sau pana se patrund si se rumenesc bine.