Feluri principale

# reteta spanac #beneficii spanac #spanac

Spanacul, alimentul minune al primaverii. Cum prepari cel mai gustos spanac in stil italian

 

Suntem in miezul primaverii si verdeturile specifice si-au facut aparitia, asa ca este indicat sa profitam pentru a ne reface rezervele de nutrienti. Printre aceste minuni ale primaverii se numara si spanacul.

Popeye Marinarul ne-a invatat de mici ca spanacul este sanatos si ne face mai puternici. Acesta are foarte multe beneficii pentru organismul nostru: creste vitalitatea, combate oboseala si imbunatateste calitatea sangelui. In acelasi timp, spanacul este o sursa excelenta de vitamina K, vitamina A, vitamina C, vitamina B, acid folic, dar si de magneziu, fier si mangan.

Beneficii uimitoare ale spanacului

Datorita continutului ridicat de betacaroten si luteina, spanacul imbunatateste vederea. Ideal ar fi sa il consumi gatit deoarece dupa gatire, betacarotenul devine mai usor de absorbit. Totodata, si continutul de vitamina A al spanacului este benefic pentru sanatatea ochilor, reducand iritatiile, dar si uscaciunea lor.

Persoanele cu o tensiune arteriala marita pot beneficia mult de pe urma consumului de spanac; acesta are un continut ridicat de potasiu si un continut redus de sodiu, combinatie perfecta pentru echilibrarea tensiunii. Acidul folic din spanac ajuta si el la relaxarea vaselor de sange si a arterelor.

Legenda lui Popeye Marinarul, a muschilor sai nemaipomeniti se bazeaza pe fapte demonstrate stiintific. Un rol important in intarirea mulsculaturii il joaca Coenzima Q-10, un antioxidant ce se regaseste in spanac.

Cum slabesti cu spanac

Nutritionistii recomanda consumul de spanac pentru pierderea kilogramelor in plus deoarece acesta accelereaza metabolismul. Proteinele din spanac sunt transformate foarte repede in aminoacizi, punand astfel metabolismul in miscare. De asemenea, prin efectul de estompare a poftelor si a senzatiei de foame, spanacul este, de asemenea, de mare ajutor in timpul curelor de slabire.

Spanacul este o adevarata minune si cand vine vorba de frumusete. Acesta contine cantitati mari de vitamina A necesara pentru producerea de uleiuri naturale care iti mentin parul hidratat. Totodata, spanacul este bogat in vitamina C ce sta la baza procesului de producere a colagenului in corp.

Spanacul are capacitatea de a ajuta organismul sa se vindece rapid si poate fi de ajutor in gastrita si chiar ulcer. Substantele din spanac actioneaza precum un pansament gastric, care reduce inflamatia.

Consumul de spanac este de mare ajutor si in timpul sarcinii deoarece acesta contribuie la dezvoltarea fatului prin cantitatea mare de acidul folic si vitamina A care se regaseste in acesta.

Spanac proaspat versus spanac conservat sau congelat

Ca orice alt aliment, fie ca il consumam crud, fie gatit, ideal este sa consumam spanac proaspat cules. Totusi, cum acest lucru nu este mereu posibil, multi il prefera pe cel la conserva sau pe cel congelat si nu este deloc gresit

Se pare ca exista un motiv serios pentru care Popeye mananca spanac din conserva si nu o legatura de spanac verde. Stia, probabil, ca astfel va inghiti o cantitate mai mare intr-un timp mai scurt, pentru ca intr-o conserva se poate inghesui mult spanac intr-un volum mic.

Spanacul congelat este, insa, si mai bun decat conserva, are mai putina sare si o aroma mai buna. In 250 de grame de spanac congelat vei gasi de 4 ori mai multi nutrienti, fibre, acid folic, fier si calciu, decat in acelasi volum de spanac verde. Se recomanda ca pentru mancaruri si placinte sa alegem spanacul congelat, iar pentru salate spanacul proaspat.

Se mai spune ca spanacul congelat este mai bun ca laptele. Un studiu realizat de cercetatori polonezi arată că spanacul congelat conține mai mult calciu decât cel proaspăt (și chiar mai mult decât laptele). Cercetatorii din Italia spun ca pentru a avea acces la mai mulți antioxidanți, trebuie sa preparam spanacul la abur. Atunci cand alegem sa congelam spanacul trebuie sa fim atenti la calendar deoarece folații din spanac, care combat bolile cardiace, scad cu 43% intre a treia si a sasea luna de congelare, notează menshealth.ro.

Retete delicioase cu spanac

Vreti sa preparati spanacul si altfel dect la mama acasa? Iata cateva idei cu care nu veti da gres:

Spanac cu ciuperci, in stil italian

Ingrediente: 4 linguri de ulei de masline, 1 ceapa tocata marunt, 2 catei de usturoi maruntiti, 400 g de ciuperci maruntite, 300 g de frunze de spanac maruntite, 2 linguri de otet balsamic, jumatate de cana de vin alb, sare si piper, patrunjel maruntit pentru asezonare.

Mod de preparare: Incinge uleiul de masline intr-o tigaie, apoi caleste ceapa si usturoiul, dupa care vei adauga ciupercile. Dupa 3-4 minute, adauga si spanacul si soteaza-l cateva minute. La final, completeaza cu otet balsamic si cu jumatatea de cana de vin alb si lasa totul sa fiarba la foc mic, pana cand vinul se evapora complet. Asezoneaza cu sare, piper si patrunjel si serveste preparatul cald.

Retete de primavara. Cum faci cea mai buna placinta cu spanac https://retete.acasa.ro/aperitive-33/retete-de-primavara-cum-faci-cea-mai-buna-placinta-cu-spanac-248354.html

Foto: unsplash.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului