Retete de Craciun

# retete rata # retete jamie oliver #rata legume #rata cuptor

VIDEO Jamie Oliver iti arata cum sa prepari rata la cuptor pentru masa de Craciun

Carnea de rata este o alternativa excelenta la carnea de porc, astfel ca daca iti doresti un preparat aparte pentru masa de Craciun, ii poti da o sansa. In episodul de azi al serialului nostru "Bucatari celebri", Jamie Oliver iti arata cum sa pregatesti o delicioasa rata la cuptor, cu garnitura de legume crocante si un sos aromat.

Rata la cuptor cu legume crocante




Ingrediente pentru rata

1 rata (aproximativ 1,6 kg)

1 clementina

cateva frunze de dafin

sare, piper

2 lingurite de five spices

1 capatana de usturoi

2 morcovi

2 cepe rosii

3 linguri faina

100 ml vin rosu

2 cani supa de pui

Ingrediente pentru legume crocante

350 g sfecla rosie

800 g morcovi

800 g cartofi

350 g pastarnac

6 linguri de grasime de rata

rozmarin proaspat

sare, piper

Mod de preparare

Cresteaza pielea ratei cu un cutit ascutit. Asezoneaza rata cu sare, piper si five spices, iar in interiorul ei introdu clementina taiata pe jumatate si frunzele de dafin. Asaza rata intr-o tava si las-o la cuptor pentru 1 ora si 20 de minute, la o temperatura de 180 de grade Celsius.

Intre timp, pregateste legumele crocante. Curata sfecla si restul legumelor, fierbe-le pe jumatate, taie-le in bucati mai mari si asaza-le intr-o tava. Dupa ce scoti carnea din cuptor, adauga o parte din grasime peste legume, asezoneaza-le cu sare, piper si rozmarin si coace-le aproximativ 40 de minute la 220 de grade Celsius.



In tava in care s-a copt rata, adauga capatana de usturoi, morcovii taiati grosier si ceapa taiata in sferturi. Amesteca legumele cu sosul din tava, apoi asaza rata peste ele si coace totul la 180 de grade Celsius, pentru inca 40 de minute.

Muta rata pe un platou si rastoarna legumele si sosul din tava direct intr-o cratita. Paseaza legumele cu un mixer vertical pana cand capata consistenta unui piure. Adauga faina, vin rosu si supa si lasa sosul la fiert aproximativ 15 minute, pana cand se ingroasa si scade. Strecoara sosul obtinut si toarna-l intr-o sosiera.

De Craciun, serveste rata la cuptor cu garnitura de legume crocante, alaturi de sosul aromat obtinut din legume si vin.

Cine este Jamie Oliver?

Jamie Oliver s-a remarcat in prima editie a showului "Naked Chef". Dupa succesul urias inregistrat de show, Jamie a devenit unul dintre cei mai cunoscuti bucatari din Anglia si cei mai indragiti din lume.

Jamie a scris mai multe carti: "The Naked Chef", "The Naked Chef Takes Off", "Happy Days" si "Jamie's Kitchen". A mai scris, de asemenea, "La masa cu Jamie" si "Cu Jamie prin Italia".



Foto:jamieoliver.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea