Retete de Paste

#retete pasca #paste #pasca

Retete delicioase de pasca pentru masa de Paste

 

De pe masa de Paste, in afara de traditionalele oua rosii, friprura de miel si cozonacul, nu lipseste pasca. In zilele noastre, sunt o multime de retete de pasca delicioasa.

Retetele traditionale au fost adaptate de-a lungul timpului, astfel incat, la ingredientele initiale au fost adaugate altele noi, cum ar fi ciocolata sau cacaua.

Iata unele dintre cele mai apreciate retete de pasca pe care le poti oncerca acasa si cu care sigur vei avea un mare suscces la masa de Paste.

Pasca aromata cu ciocolata

Daca vrei sa faci o pasca gustoasa, cu textura umeda, nu uscata, ca de cozonac, iata ce pasi ar trebui sa urmezi:

Ingrediente:

  • 300 g biscuiti;
  • 200 g unt;
  • 1 kg smantana grasa (30%);
  • 300 g branza de vaci;
  • 8 oua;
  • 200 g zahar;
  • 1 plic zahar vanilat;
  • 2 linguri amidon;
  • coaja de lamaie si de portocala;
  • 150 g ciocolata;
  • 80 g cacao neagra;
  • esenta de rom.

Mod de preparare:

Amesteca biscuitii pisati cu 100 g unt topit. Intr-o tava rotunda, pune compozitia, preseaza bine cu fundul unui pahar, pana ce totul devine compact si uniform. Apoi amesteca branza de vaci cu smantana, pana obtii o pasta. Separa galbenusurile de albus, freaca galbenusurile cu zaharul, coaja de lamaie, de portocala, romul si zaharul vanilat. Apoi, bate albusurile spuma si adauga amidonul si 2-3 linguri de faina. Topeste ciocolata si 100 g unt si pune cacaua peste ele. Fa a o compozitie din toate cele de mai sus si adauga stafidele, pune umplutura peste blatul de biscuiti si baga pasca la cuptor.

In primele 20 de minute, focul trebuie sa fie mare, dupa care micsorezi temperatura.

Pasca cu crema de cafea

Daca vrei sa incerci o reteta de pasca mai deosebita, poti opta pentru cea cu umplutura de crema de cafea. Iata cum se prepare:

Ingrediente aluat:

  • 600 g faina;
  • 300 ml lapte;
  • 75 g unt;
  • 150 g zahar;
  • 1 zahar vanilat;
  • 25 g drojdie;
  • 3 oua mari;
  • 45 ml ulei;
  • esenta de vanilie si de rom.

Ingrediente umplutura:

  • 150 g cafea instant;
  • 50 g ciocolata;
  • 2 linguri faina;
  • 4 oua;
  • 60 ml lapte;
  • 150 g unt;
  • 60 ml smantana grasa;
  • esenta de vanilie.

Mod de preparare:

Prepara intai aluatul. Amesteca trei-patru linguri de faina cu lapte fiert si adauga drojdia dizolvata in lapte cald si zahar si lasa aluatul la dospit. Intre timp freaca galbenusurile, sarea, zaharul. Peste drojdia dospita (face spuma) toarna restul de faina si amesteca totul cu galbenusurile, putin lapte cald si albusurile batute spuma. Aluatul se framanta adaugand treptat uleiul, untul topit si esentele. Acesta se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.

In timp ce aluatul dospeste (cam o ora), ocupa-te de umplutura. Amesteca laptele, ouale si zaharul si pune-le pe aragaz, la foc mic. Adauga faina, cafeaua, ciocolata topita, vanilia si amesteca pana se omogenizeaza si vezi ca incepe sa se ingroase compozitia. Lasa continutul la racit, dupa care adauga smantana si untul. Unge tava de copt cu unt si intinde foaia de aluat pe fundul ei. Apoi se toarna umplutura peste aluat si se lasa la copt in jur de 45 de minute. Daca vrei, poti sa faci glazura, dar nu este obligatoriu.

Pasca cu aluat de cozonac

Aceasta este o combinatie de cozonac si pasca, fiind una dintre variantele clasice de a prepara acest desert cafre nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste. Dar iti ocupa ceva mai mult timp.

Ingrediente aluat:

  • 600 g faina;
  • 150 g zahar;
  • 300 ml lapte;
  • 50 g unt;
  • 50 ml ulei;
  • 25 g drojdie;
  • coaja de la o lamaie;
  • 2 galbenusuri;
  • 1 varf de cutit de sare.

Ingredinete umplutura:

  • 500 g branza de vaci;
  • 3 oua;
  • 3 linguri zahar;
  • 150 g stafide;
  • 4 linguri gris;
  • 1 pliculet zahar vanilat;
  • coaja de la o lamaie.

Mod de preparare:

Dizolva drojdia in lapte caldut si zahar, adauga 1-2 linguri de faina, amesteca si las-o pana ce isi dubleaza volumul. Cerne faina si pune peste ea maiaua, apoi galbenusurile, sarea, coaja de lamaie. Zaharul se dizolva in lapte cald si se toarna, treptat, peste compozitie. Apoi se adauga untul topit si racit si se amesteca. Pune, incet-incet, si uleiul, pentru ca aluatul sa se omogenizeze. Aluatul se framanta pana ce iese o coca elastica si usor lipicioasa. Lasa-l la dospit aluatul o ora.

Cat timp coca creste, ocupa-te de umplutura. Bate ouale, amesteca-le, in etape succesive, cu branza de vaci, apoi cu zaharul, zaharul vanilat, esentele, coaja de lamaie, grisul si stafidele. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, taie-l in doua. Dintr-o jumatate faci foaia pentru pasca, in care vei pune umplutura. Imparte in trei cealalta bucata de aluat si fa trei snururi pe care le impletesti. Pune foaia de aluat intr-o tava cu diametrul de 30 de cm, toarna umplutura si pune deasupra impletitura. Pune pasca la copt, la 180 de grade, timp de 50 de minute, pana se rumeneste.


 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete