Ai nevoie de:
- 4 portocale
- 10 morcovi
- indulcitor stevia (optional)
- 6 oua
- 500 g faina fara gluten (100 g faina de orez, 100 g faina de porumb, 50 g pudra de migdale) + doua lingurite de psyllium
- 250 ml lapte de migdale (poti folosi si alt lapte vegetal daca doresti)
- 200 ml ulei de porumb (il poti inlocui cu ulei de cocos sau de avocado)
- 2 lingurite praf de copt
- ¼ lingurita bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
- scortisoara
- nucsoara
Spala portocalele si morcovii si curata-le de coaja. Morcovii se rad prin razatoarea mare. Rade prin razatoarea mica coaja de portocala, apoi curata fructele de coaja ramasa, taie-le felii si sciate-le samburii.
Intr-un blender, amesteca portocalele cu stevia si uleiul de porumb. Adauga apoi laptele de migdale si ouale si continua sa mixezi pana la omogenizare.
Separat, intr-un bol incapator adauga amestecul de faina fara gluten, sarea, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, scortisoara si nucsoara dupa gust. Amesteca totul pana la omogenizare, apoi toarna compozitia umeda peste si o lingurita din coaja de porrtocala rasa. Amesteca bine pana la omogenizare, iar la final incorporeaza si morcovii rasi.
Adauga aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coace tortul timp de 45-60 de minute la 180oC. Timpul de coacere difera de la un cuptor la altul.
Intre timp pune o 500 ml de apa la fiert. Adauga in aceasta o jumatate de fiola de esenta de vanilie si putin indulcitor (in functie de cat de dulce vei sa fie tortul). Dupa ce da in clocot adauga coaja rasa de portocala si amesteca bine. Lasa totul sa stea asa timp de doua-trei minute, apoi strecoara totul si opreste siropul.
Cand tortul este gata, scoate-l pe un gratar si lasa-l sa se raceasca complet. La final insiropeaza-l cu siropul pregatit anterior. Il poti decora cu fructe si frisca vegetala.
Sursa foto: homestratosphere.com