Micul dejun este, dupa cum bine stii, cea mai importanta masa a zilei. Ea iti asigura energia necesara pentru toate activitatile carora urmeaza sa le faci fata si te ajuta sa iti mentii greutatea corporala. Daca te-ai saturat de mezeluri si omlete, incearca sa savurezi la masa de dimineata alte preparate sanatoase si hranitoare, care sa te faca sa nu mai sari peste niciun mic dejun! Iata 2 retete excelente, de gustat pe indelete in zori de zi!
1. Briose cu stafide si alune de padure
Ingrediente:
- 150 g faina alba si 150 g faina integrala, ambele cu agent de crestere
- 2 lingurite praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 80 g zahar brun
- 1/2 lingurita ghimbir
- 1/2 lingurita scortisoara
- sare
- 2 oua
- 90 ml ulei vegetal
- 80 ml lapte semi-degresat
- 80 ml iaurt degresat
- 1 lingura miere
- 120 g stafide
- 75 g alune de padure
- 1 lingura zahar brun
- 1 lingura faina
- 1/2 lingurita scortisoara
- 25 g unt
Mod de preparare
Incalzeste cuptorul la 180 grade si aliniaza tava cu 12 forme pentru briose. Prepara glazura, amestecand zaharul, faina si scortisoara, apoi adauga untul si framanta cu mana, pana obtii o consistenta crocanta. Adauga alunele si stafidele si amesteca bine. Sparge ouala intr-un bol separat, apoi pune uleiul, mierea, laptele si iaurtul. Bate-le usor cu o furculita si toarna mixtura in alt bol, alaturi de celelalte ingrediente uscate din reteta. Amesteca aluatul temeinic si toarna-l in forme, apoi presara deasupra zahar brun si lasa briosele la copt 15-20 de minute.
2. Rosii pe gratar cu toast
Ingrediente:
- 4 rosii foarte coapte
- 1/4 lingurita piper alb
- 1 lingurita mustar
- 1 lingura sos condimentat ptr friptura
- 1 lingura otet de cidru
- 10 g unt moale
- 1/2 lingurita zahar
- sare si piper negru
- 2 felii de paine din faina integrala prajite la toaster
Mod de preparare
Incinge bine gratarul, astfel incat sa fie la temperatura optima de coacere. Asaza rosiile cu coditele in sus si taie-le pe jumatate, orizontal. Intr-ul bol, amesteca untul, piperul alb, sosul condimentat, otetul, mustarul, sarea si piperul. Pune rosiile pe o foaie de copt, cu partea taiata in sus, apoi glazureaza-le cu sosul de unt. La final, toarna peste rosii sucul in exces.
Presara zaharul pe suprafata rosiile si lasa-le la copt, pana cand glazura devine aurie. La final, pune rosiile coapte pe feliile de toast, apoi asezoneaza tartinele cu sosul ramas in tigaie. Consuma-le cat sunt calde si suculente.
Sursa foto: realbuzz.com