Sfaturi culinare

#retete #sfaturi culinare #gem # retete gem

3 secrete din bucatarie pentru un gem delicios

Gemul este cel mai comun preparat de toamna-iarna si unul dintre cele mai versatile, putand fi facut dintr-o multime de ingrediente, de la mere la rubarba si rosii. Pe cat de populara este aceasta conserva de casa, pe atat de important este sa se respecte pasii pentru un produs reusit.

Iata 3 secrete de bucatarie pentru un gem delicios:

1. Respecta reteta

Daca faci gem pentru prima data, este important sa respecti reteta, folosind ingredientele si cantitatile mentionate. In general, la 3 kg de fructe se foloseste 1 kg de zahar. Fructele, insa, trebuie sa fie curatate, fara samburi, codite etc. Dupa ce capeti experienta, poti varia preparatul introducand diverse alte ingrediente, cum ar fi pastaile de vanilie sau coaja de lamaie.

2. Fructele folosite

Pentru ca gemul sa capete consistenta dorita, este importanta cantitatea de pectina existenta in fructe. In mere, gutui sau portocale, pectina se gaseste in stare naturala intr-o proportie mai mare. Acest polizaharid acid joaca rol de agent de ingrosare, fiind esential in prepararea gemurilor, marmeladelor, siropurilor etc. Alte ingrediente sunt mai sarace in pectina, cum este rubarba. In acest caz, este nevoie ca pectina sa fie adaugata artificial.

Pentru gem, alege fructe coapte si ferme, astfel incat in textura acestuia sa se simta si bucatelele de fruct. Fructele trebuie sa fie cat mai proaspete si fara nicio urma de mucegai.

3. Fierberea fructelor

Cand fierbi fructele, cronometreaza timpul de fierbere. Daca sunt tinute prea mult sau prea putin pe foc, acestea rezulta intr-o compozitie fie foarte subtire, fie prea groasa. Pentru prepararea gemului, alege o cratita mare. Intr-un recipient prea mic, compozitia care fierbe face bulbuci si stropeste puternic in jur.

Verifica si temperatura de fierbere pentru a fi cea indicata de reteta. Daca fructele nu sunt fierte la temperatura recomandata, gemul s-ar putea sa nu se lege bine si intreaga compozitie sa fie compromisa. Poti lasa o zi, la rece, fructele cu zaharul. In acest fel, gemul se va stabiliza mai rapid si nu va mai exista riscul sa dezvolte mucegai.

Foto: closetcooking.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului