Sfaturi culinare

# cum sa tai #cum sa gatesti #sfaturi culinare #retete #condimente

5 lucruri pe care orice bucatar trebuie sa le stie

Orice incepator in ale gatitului ar trebui sa stie cateva lucruri de baza inainte de a indrazni sa intre in bucatarie. Odata insusite, retetele vor parea mult mai simplu de realizat, iar gustul preparatelor va fi pe masura. Iata cinci dintre cele mai importante lucruri pe care ar trebui sa ti le insusesti rapid:

1. Citeste corect retele 

Ti se pare banal? Ei bine, bucatari faimosi din intreaga lume spun ca acest lucru simplu sta in calea unor preparate perfecte. Unele ingrediente trebuie amestecate intr-o ordine anume, asa ca ar trebui sa urmezi reteta intocmai. De asemenea, timpul de preparare este important, daca vrei sa nu te grabesti si sa strici bunatate de mancare. Astfel, de exemplu, daca te apuci de o friptura care are nevoie de 3 ore de preparare la ora 19.00, fii pregatit sa iei cina cel mai devreme la ora 22.00. Respecta cantitatile si nu inlocui ingrediente dupa ureche. 

2. Condimenteaza inteligent

Condimentarea corecta este esentiala pentru ca mancarea preparata de tine sa aiba un gust bun. Nu degeaba se spune ca mancarea trebuie sa aiba sare si piper. Mai toate preparatele sarate au nevoie de aceste doua ingrediente. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa te limitezi la aceste doua ingrediente. Experimenteaza, dar documenteaza-te inainte. De exemplu, paprika da un gust profund supelor si mancarurilor pe baza de orez, nucsoara merge bine cu sosuri albe, iar chimionul este perfect pentru retetele mexicane, de la fasole la cele cu carne. 

3. Cum sa bati ouale

Exista cinci metode de baza pentru prepararea oualor: coapte, fierte, omleta, batute, prajite. Pentru a face oua batute tehnica este urmatoarea: sparge ouale intr-un bol si bate-le cu un tel pana fac putina spuma. Coace-le usor, in unt topit, la o temperatura medie, amestecand des. Fii creativ in ceea ce priveste amestecurile: branza - cheddar, gruyere sau de capra sunt cele mai potrivite -, legumele - de preferat ciuperci, rosii sau ardei rosu -, carne - carnati, sunca sau chorizo - , si ierburi proaspete - patrunjel, menta, ceapa verde. 

4. Cum sa gatesti carnea

Prajirea carnii, inclusiv a pestelui si a fructelor de mare, la o temperatura ridicata confera preparatelor o crusta plina de arome si, de altfel, cu un aspect delicios. Pentru a obtine aceste lucruri, ar trebui sa incalziti uleiul inainte de a pune carnea in tigaie. Este esential sa nu o miscati deloc in tigaie pentru cateva minute. Odata ce s-a prajit suficient, aceasta se desprinde cu usurinta de fundul tigaii. 

5. Cum sa faci un sandvis cald

Pare simplu, banal chiar. Dar cele mai bune sandvisuri nu sunt chiar asa usor de facut, au demonstrat-o de curand bucatari cu staif. Pentru rezultate demne de un chef, este bine sa folositi branza data pe razatoare pentru interiorul sandvisului in loc de felii. Se topeste mai repede si mai bine. Apoi, un alt secret este sa gatiti sandvisul la temperatura medie. Acest lucru inseamna ca painea nu se va usca prea tare inainte ca branza sa fie topita suficient. Cand vine vorba de "umplutura", nu va limitati. Incercati cobinatii de oua batute, cu sunca, legume proaspete etc. 

Foto: timlawrence.me

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare