Sfaturi culinare

#metode #gatit

5 metode de a gati sanatos

Sunt o multime de informatii despre mancatul sanatos, astfel incat uneori devine greu sa urmezi o anumita linie. Insa sa gatesti mancare sanatoasa ramane un lucru esential, deoarece astfel se pot evita anumite boli, iar odata invatate metodele, ele pot fi transmise si copiilor, care le preiau ca pe ceva firesc si nu ca pe un lucru dificil de facut.

 

Iata in continuare cateva metode simple de care poti sa tii cont atunci cand vrei sa gatesti mancare sanatoasa:


1 Bazeaza-te pe fructe si legume naturale
 

Fructele si legumele au vitamine, minerale si antioxidanti care te ajuta sa te mentii sanatos. Foloseste ingrediente proaspete cand gatesti si incearca sa alegi acele produse naturale , care nu au fost umplute cu chimicale . Nu gati foarte mult legumele si fructele, pentru ca acestea sa nu-si piarda din valorile lor nutritive. Legumele pot fi servite crude sau doar oparite. Pune legumele in apa clocotita, fierbe-le numai 5 minute si apoi scufunda-le alte 5 minute in apa foarte rece, pentru a opri procesul de fierbere. Acestea nu-si vor fi pierdut complet valoarea nutritiva.

Incearca sa adaugi fructele in meniul zilnic, la fiecare masa, inclusiv seara.


2 Foloseste carne si peste de calitate
 

Atunci cand trebuie sa folosesti carne dar vrei o mancare sanatoasa, alege un tip slab de carne, cu un nivel scazut de colesterol si grasimi. Bazeaza-te pe carnea de peste, deoarece aceasta este benefica pentru conditia fizica si psihica. Acizii grasi din peste sunt recomandati pentru sanatate.


3 Prepara bauturi gustoase si sanatoase
 

Nu toate bauturile sanatoase sunt ca o zeama verde, respingatoare, facuta din buruieni pe care oricum nimeni nu vrea sa o bea. Poti sa scoti complet din dieta ta bauturile acidulate, cu coloranti si sa le inlocuiesti cu apa plata, sucuri naturale de fructe si ceaiuri. Profita de fructele si alimentele de sezon pentru a crea bauturi delicioase, shake-uri, limonade, sucuri naturale, in diverse combinatii. Un storcator de fructe, un blender sau un alt fel de aparat de acest gen ti-ar putea fi de folos.


4 Renunta la grasimile periculoase
 

Renunta la slanina, gatitul in untura, preparatele bogate in unt sau margarina si alege uleiul de masline sau aparatele precum steamer-ul unde poti gati mancarea la aburi. Foloseste gratarul in loc sa prajesti in grasime.


5 Exploreaza bucataria vegetariana
 

Incearca diverse retete care nu implica nici carne, nici alte ingrediente grele. Inspira-te din bucataria asiatica sau arabica pentru preparate pe baza de legume. Unele mancaruri pot fi extrem de gustoase si sanatoase.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare