Sfaturi culinare

#alcool #bere #sfaturi culinare #vine # vin din pastarnac # bere din banane

5 surse neobisnuite de producere a alcoolului

Inca din epoca medievala, oamenii si-au folosit inventivitatea pentru a produce unul dintre cele mai controversate lichide consumate in toate colturile lumii - alcoolul. Strugurii, prunele, merele, orzul sau trestia de zahar sunt plante despre care toti stim ca surse de fermentare a alcoolului, insa lista plantelor cu potential etilic poate continua cu multe alte variante surprinzatoare.

In general, orice planta care produce suficient de mult zahar poate fi strivita, stoarsa, fermentata si transformata in alcool. Pana si cele mai neobisnuite esente sunt folosite astazi pentru bauturi tari, precum lichiorul sau coniacul: seva de eucalipt, radacina de papadie sau drosera, o planta carnivora cunoscuta pentru obiceiul de a "devora" muste.


1. Pastarnacul

Ce zici de un pahar de vin din pastarnac? La sfarsitul secolului al XIX-lea, familiile englezesti din mediul rural pregateau aceasta bautura din radacina plantei, fiarta in apa cu zahar, apoi fermentata cu drojdie.


2. Bananele

Fermierii din Uganda cultiva "banane pentru gatit" si "banane pentru bere". Cele din a doua categorie sunt folosite pentru prepararea unui soi de bere facuta in casa, prin strivirea lor in stare coapta, nedecojite. Sucul extras este trecut printr-un filtru din iarba si este apoi lasat sa fermenteze timp de 2 zile, pentru a putea fi consumat.


3. Aloe

Extractul de aloe vera este folosit pentru a adauga o aroma amaruie bauturilor tari. Substanta amara din aceasta planta, aloinul, este filtrata si tratata cu distilatori, pentru a da savoare unor bauturi spirtoase de tip "bitter".


4. Drosera rotundifolia

Drosera rotundifolia este o planta carnivora de mici dimensiuni, care secreta un nectar lipicios si dulce, pentru a captiva insecte mici si a le devora. O reteta care dainuieste din anii 1600 este folosita si astazi, cu acest ingredient neobisnuit: seva plantei (impreuna cu insectele digerate) este introdusa in bauturi spirtoase, alaturi de alte condimente si ierburi aromatice.


5. Nucile de Acaju

Nucile de Acajuu sau Cashew (Anacardium occidentale) sunt strivite, fermentate si distilate pentru prepararea unei bauturi spirtoase speciale, numite "feni" (foarte populara in Brazilia si in statul indian Goa). Deoarece planta este o "ruda" apropiata iederei otravitoare si stejarului otravitor, toate partile pomului, cu exceptia fructului, cauzeaza eruptii cutanate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete