Emmental este o branza gourmet de foarte buna calitate, produsa in Elvetia de sute de ani. Cu o textura cremoasa si un gust delicios, Emmental este ideala pentru un rasfat cu fondue din branzeturi, dar si pentru sandwich-urile calde din iarna.
Branza elvetiana Emmental
Branza Emmental sau branza Emmentaler este una dintre cele mai populare tipuri de branza din Elvetia. Aceasta este originara din valea Emme, in cantonul Bern.
Emmentaler se produce in Elvetia din secolul al XIII-lea. Branza se obtine din lapte de vaca si este maturata intre 4 si 14 luni, in functie de tipul de branza dorit, mai usoara sau cu un gust mai pregnant. Vacile de la care se obtine laptele sunt hranite cu iarba si fan, nu si cu siloz. In procesul de fabricatie nu se folosesc aditivi si nici ingrediente modificate genetic.
Cum arata branza Emmental
Pentru a cumpara o branza Emmental originala, trebuie sa stii cum sa o distingi. Emmental este o branza de culoare galbena, semi-tare.
Branza are un gust usor picant si o textura cremoasa. Emmental este usor de recunoscut dupa gaurile create in procesul de productie. Grosimea branzei trebuie sa se situeze intre 16 si 25 cm. Branza este invelita intr-o coaja tare. Cauta pe pachet marca inregistrata pentru a cumpara o branza originala.
Cum folosesti branza Emmental in bucatarie
Branza Emmental este un aliment pe care il poti folosi in preparate reci si calde in bucatarie. Alimentul poate fi folosit la micul dejun, in gustari si deserturi.
Emmental este potrivita pentru fondue de branza, in sandwich-uri, la un platou cu branzeturi si fructe pentru desert. Pentru a prepara un fondue de branza dupa reteta alpina, pe langa branza, se mai foloseste vin alb, unt, usturoi (untul topit pe foc si amestecat cu vinul si usturoiul), faina si amidon de porumb. Amestecul se lasa la fiert pana cand sosul da in clocot, apoi se serveste cu crutoane.
Emmental este apreciata si calda, topita, in mancaruri precum quiche, sandwich la toaster, ca sos peste ton, in cordon bleu etc.
Incearca o reteta de conopida cu branza si somon in care folosesti branza Emmental.
Cum depozitezi branza Emmental
Pentru a se mentine proaspata cat mai mult timp, tine Emmental in frigider, in ambalajul original. Poti inveli branza si in hartie cerata, apoi o poti pune intr-o punga de plastic. Emmental poate fi si inghetata pentru a fi folosita mai tarziu in sosuri, tocanite sau supe, insa isi va pierde o parte din proprietati.
Sursa foto: todayifoundout.com