Sfaturi culinare

#conserve #dulceata #marmelada #compot #muraturi

Camara de toamna de odinioara

Mirosul ademenitor al vinetelor si ardeilor copti, otetul fierbinte turnat in borcane sau aroma inconfundabila a magiunului de prune cu nuci ne amintesc ca toamna a sosit. Fructele si legumele proaspete si brumate si mirosul aspru al florilor de toamna sunt alte indicii ca sezonul muraturilor si al conservelor ne-a invaluit.

Vara este de mult uitata, iar in aceasta perioada gospodinele isi pregatesc proviziile pentru sezonul rece. Toamna este anotimpul conservelor, muraturilor, al dulceturilor aromate si al amintirilor. Chipul bland al bunicii care aduna toate minunatiile din gradina cat este vara de lunga este si acum la fel de viu.

Momentul prepararii lor semana cu ritualul unui saman sau alchimist. Ierburile si condimentele folosite capatau proprietati miraculoase, capabile sa te vindece de orice boala. Clinchetul borcanelor bine spalate, boabele de piper si aroma intepatoare a hreanului sunt tot atatea amintiri ale unei copilarii invaluite in parfumul special al toamnei ruginii.

Momentul in care gustam pentru prima ora magiunul cu prune si nuca, intins pe o felie de paine de casa fierbinte,  proasptat scoasa din cuptor, este unul dintre lucrurile care imi evoca linistea si farmecul copilariei petrecute la tara. Iar amintirea camarei de toamna a bunicii, plina cu cele mai nebanuite bunatati, imi este si acum la fel de vie.

Chiar daca traiul la bloc a pierdut o parte din farmecul de altadata al toamnei, stiu ca primele frunze galbene reprezinta stratul pentru proviziile de toamna. Si mai stiu de la bunica ca o camara pentru sezonul rece trebuie sa fie bine aprovizionata, atat cu dulceturi, gemuri si muraturi, dar si cu legume uscate, condimente si alte bunatati care ne vor face iarna mai frumoasa.

 

Ce trebuie sa contina camara de toamna

 

Zacusca. Prima pe lista de conserve de iarna, zacusca este un preparat delicios, nelipsit din camara gospodinelor. Se poate prepara din vinete, ardei, ciuperci, fasole si chiar peste. Aromata cu piper si foi de dafin zacusca este o delicatesa in sezonul rece care inca mai pastreaza aroma legumelor parguite.

Muraturi. Castraveti murati, gogonele, varza murata sau ardei iuti murati sunt doar cateva dintre felurile de baza care se pregatesc in acest moment al anului . Nicio alta perioada a anului nu este atat de bogata ca momentul in care ne pregatim de prepararea muraturilor. Casa este invadata de felurite mirosuri, de la gogosari si castraveti, pana la frunze de telina si marar uscat.

Hreanul intepator si otetul fierbinte dau startul unei saptamani de truda in bucatarie. Rezultatul este insa pe masura: borcane umplute cu toate minunatiile toamnei. Gogosari, muraturi asortate si picante sau conopida murata sunt preparate care nu trebuie sa lipseasca din camara niciunei gospodine . Gustul lor nu va fi niciodata egalat de cel al conservelor din magazine.

Conserve. Din camara de toamna nu trebuie sa lipseasca nici legumele fierte si conservate. Daca vrei ca in anotimpul rece sa mai regasesti o parte din caldura si aroma verii, ardeii si vinetele coapte iti vor aminti de acest lucruri. Poti conserva si porumb fiert, zarzavat pentru ciorbe sau dovlecei. Foi de vita de vie pentru sarmalute, hrean si fasole verde in otet, gogosari in bulion sau ghiveci de iarna sunt alte preparate pe care le poti pregati pentru sezonul rece.

Compoturi. Mamele si bunicile noastre alocau un spatiu important din camara si compoturilor. Preparate din aproape orice tip de fructe, compoturile au o aroma speciala si sunt ideala pentru zilel racoroase de toamna. Compoturile se prepara repede si se pot servi alaturi de alte deserturi. Fructele intergi din compot pot fi folosite de asemenea pentru prepararea unor tarte.

Gemuri. Gemurile sunt bunatati care ne aduc aminte de copilarie si de diminetile in care la micul dejun mancam o felie de paine unsa cu unt si gem din fructe. Poti prepara aceste minunatii la borcan din aproape toate fructele pe care le gasesti. Un farmec aparte il pastreaza insa gemul de prune.

Pentru sezonul rece este indiat sa ai in camara cel putin un borcan din fiecare tip de fructe. Cand vei avea pofta de ceva dulce, gama va fi astfel variata. Gemurile sunt ideale si pentru prepararea a numeroase placinte si prajituri. Iar in serile friguroase de iarna nimic nu se compara cu o cana de ceai fierbinte si o felie de paine unsa cu gem.

Dulceata. Dulceturile sunt alte delicatese care nu trebuie sa lipseasca din camara unei gospodine. Sunt ideale pentru umplutul prajiturilor si al clatitelor ademenitoare. Daca te-ai saturat de clasicele dulceturi de visine, capsuni sau prune, poti incerca cateva retete inedite. Dulceata de smochine este o bunatate fina si decadenta. Sezonul acesta incearca si o dulceata speciala: dulceata de rubarba. Pentru senzatii noi, incearca si dulceata de castane sau de dovleac.

Marmelada. Pentru sezonul rece poti incerca si alta varianta a clasicului gem: marmelada. Acest preparat are un gust acrisor, insa foarte aromat. Marmelada este ideala pentru prajituri si clatite.

Camara ta de toamna nu trebuie sa se rezume doar la dulceturi si conserve. Te poti aproviziona din timp cu fructe si legume proaspete, pe care sa le pastrezi intr-un loc racoros. Pe rafturile din camara mai poti depozita si sticle de otet si ulei cu diverse ierburi si condimente.

Condimentele si ierburile uscate sunt alte ingrediente pentru o camara bine aprovizionata. Mai poti depozita ceapa si usturoi. Nu uita nici de borcanele cu miere si faguri de miere.  In camara poti depozita si cateva sticle cu must. Nu uita  sa etichetezi fiecare borcan si sa specifici ce contine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului