Sfaturi culinare

#meniu #mancare #carne #legume #pui #peste #supa #desert #sfaturi culinare

Ce poti gati in 45 de minute

Iti vin musafirii peste o ora si nu stii ce sa gatesti? Iti astepti familia sa se intoarca acasa si nu stii ce ai putea incropi ca sa le potolesti foamea? Poti alege cateva mancaruri care se gatesc in maxim 45 de minute. Iata cateva idei de astfel de meniuri .

1 De ce ai nevoie pentru a gati un meniu in 45 de minute
 

Inainte de a te apuca de treaba trebuie sa stii ca nu orice tip de leguma sau de carne poate fi gata in 45 de minute. Poti alege totusi sa combini legume precum cartofi , ceapa, mazare, rosii, broccoli, morcovi cu carne de pui, peste, carne de vitel sau carne de miel. Acestora le poti adauga oua, branzeturi, paste, orez, lapte, produse derivate din lapte si fructe. Si nu ar trebui uitate painea, sosurile si aluaturile usor de preparat.

Poti gati cu ele supe, salate, feluri pricipale si deserturi, pe care le poti combina in meniuri gustoase, hranitoare si mai ales usor de preparat.
 

2 Mancaruri pe baza de legume
 

Multe legume pot fi preparate in 45 de minute. Foloseste broccoli, ceapa, salata, spanac, rosii, morcovi, anghinare, pastai, mazare, vinete, conopida sau ardei grasi pentru a obtine mancaruri gustoase si sanatoase. Nu uita de cartofii care sunt foarte usor de preparat – de exemplu un cartof se coace la cuptorul cu micorunde in aproximativ 5 minute si se fierbe in aproximativ 15 minute.

Combina legumele fierte, prajite la tigaie sau in cuptor cu branza sau carne pentru a obtine feluri de mancare gustoasa. Fierbe legume din care sa faci supe de legume, piureuri, budinci de legume la cuptor, cartofi copti la cuptor sau budinci de cartofi cu branza pentru a-ti incanta familia. Nu da inapoi de la a pregati amestecuri de legume cu carne, precum musaca de vinete, legume cu peste la cuptor sau legume pregatite cu pui.
 

3 Mancaruri pe baza de carne
 

Carnea de pui, peste, vitel sau miel trebuie folosita in mancarurile pe care vrei sa le faci rapid, nu doar pentru calitatile nutritive, ci si pentru gustul pe care il dau mancarurilor. Gateste cu aceste tipuri de carne fie mancaruri facute la tigaie, fie la cuptor, ori fierte. Foloseste mai ales pieptul de pui, carnea frageda de vitel sau miel si pestele. Combina carnea cu legumele pentru a obtine feluri usoare si rapide.

De exemplu, una dintre cele mai usoare si rapide retete de preparat este cea de piept de pui la cuptor: pune intr-o tava 2-3 piepturi de pui curatate de oase si piele, impreuna cu o ceapa, 3-4 cartofi si 2-3 morcovi. Pune deasupra cateva linguri de ulei de masline si zema obtinuta dintr-un cub de concentrat de gaina cu apa (poate fi si zeama in care ai fiert legume sau carne de pasare) si da-le la cuptor. Dupa 40-45 de minute vei avea o mancare delicioasa. In plus, alaturi de pui poti pune ce legume vrei tu.
 

4 Salatele sunt cele mai rapide
 

Salatele sunt mancarurile cel mai usor de preparat. Daca te-ai hotarat ce iti doresti sa amesteci in salata, in rest nu vei avea altceva de facut decat sa tai si combini ingredientele. Chiar si daca vrei sa pregatesti o salata mai sofisticata, in care o parte dintre componente trebuie prajite sau fierte, intr-un final vei reusi sa termini de pregatit salata in cel mult 45 de minute.
 

5 Supele sunt usoare si hranitoare
 

O supa este de multe ori foarte necesara pentru membrii familiei tale. Cel mai usor de facut sunt supele pe baza de legume: rosii, dovlecei, ardei, cartofi etc.. Insa asta nu inseamna ca in supa nu poti adauga de exemplu cateva bucatele de jambon, care va da un plus de gust supei de cartofi.
 

6 Pastele
 

Un alt fel de mancare foarte rapid de preparat este la baza pastele. Desi sosul este cel care necesita mai mult timp pentru pregatire, mancarea va fi gata in 45 de minute. Combina ingredientele si variaza tipurile de paste pe care le pregatesti: alterneaza sosurile pe baza de branza cu cele pe baza de carne si potriveste sosul cu tipul de paste pe care il vei pregati. Si nu ezita sa gatesti paste cu legume, acestea din urma se pot transforma in baza pentru sosuri delicioase. 
 

7 Aperitive
 

Incearca aperitivele din aluaturi usor de preparat, care au la baza aluaturi ce pot fi gata intr-un timp foarte scurt. Umpluturile ar trebui sa fie si ele obtinute rapid fie amestecand ingrediente pe care le ai deja in casa precum ficatei, branza sau carne deja pregatita, pe care sa le utilizezi pentru a umple gustarile pe care le pregatesti.

Nu te feri insa nici de bruschete sau alte aperitive pe care le poti obtine intr-un timp foarte scurt. Foloseste-ti imaginatia.
 

8 Omletele si mancarurile pe baza de oua
 

Foloseste ouale pe care le ai in casa pentru a gati ceva rapid. Omletele sunt foarte hranitoare iar combinatiile de oua cu carne si legume dau un rezultat foarte gustos.
 

9 Deserturi
 

Alege deserturi usoare: clatite, budinci, placinte, salata de fructe sau prajituri pe baza de fructe sau legume. Nu folosi aluaturi care se coc greu pentru ca timpul petrecut de aluat pentru a se coace este de obicei destul de mare. Insa nu ezita sa folosesti aluaturile usor de preparat, pe care sa le umpli cu fructe, gemuri, branza etc.
Incearca placinta cu branza, cocos, mere sau dovleac, insa redu la minim foaia de aluat pe care o folosesti. Si nu evita foile de placinta sau de prajituri pe care le poti cumpara din magazine, pentru a mai economisi timp.
Serveste-le mebrilor familiei salata de fructe, pe care o poti obtine foarte usor taind cateva fructe pe care le ai in casa si amestecandu-le cu putin rom sau lichior si putin zahar. Rezultatul va fi foarte gustos.
 

10 Iata si cateva idei de mancaruri pe care sa le pregatesti in 45 de minute:
 

  •   2010-02-11
  •   70287 vizualizari
  •   comentarii

Articol scris de

Laura Jigau

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Cataif cu crema de vanilie

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe

Pune o intrebare