Sfaturi culinare

#tofu #soia #ingrediente

Ce poti sa gatesti cu tofu

Tofu este un ingredient versatil in bucatarie, putand fi folosit in numeroase forme si modalitati de preparare. Poti face cu tofu aperitive, supe, tocanite, fripturi, sosuri si chiar prajituri. Poate parea dificil de utilizat in bucatarie, dar, in realitate, variantele sunt atat de numeroase incat este practic imposibil sa nu gasesti ceva si pe gustul tau.

Tipuri de tofu si modalitati de preparare
 

In magazine, gasesti tofu de mai multe tipuri. In general, el se gaseste sub forma moale si sub forma tare. Exista si o a treia varianta de tofu, cea cremoasa, cu aspect matasos. Acest tip de tofu este preferat in salate si supe si este nerecomandat pentru retete de tofu prajit.

Ceea ce trebuie sa stii este ca tipul de tofu utilizat in bucatarie este direct legat de metoda de preparare. De exemplu, tofu sub forma tare poate fi faramitat si facut sub forma de omleta. Acelasi tip de tofu este potrivit pentru retete de tofu prajit sau pentru retete de tofu care inlocuieste carnea.

O calitate deosebita a acestui aliment consta in faptul ca el poate fi preparat in bucatarie in numeroase moduri: prajit, copt, facut la gratar, facut la abur etc. De asemenea, tofu poate fi faramitat, tocat, facut crema etc.
Iata cum trebuie sa-l alegi, in functie de metoda de preparare:

Tofu cremos, matasos: supe, preparate cu paste, sosuri, dressinguri, substitut pentru maioneza, substitut pentru frisca, retete unde tofu se pune in blender sau mixer, placinte si budinci din tofu etc.

Tofu moale: tofu faramitat, substitut pentru omleta din oua, substitut pentru crema de branza etc.

Tofu tare: tofu la gratar, tofu la cuptor, tofu prajit, tofu ca substitut pentru carne etc.
 

Tofu prajit
 

Pentru a face tofu prajit, trebuie sa cumperi tofu tare, proaspat si sa-l scurgi bine de apa inainte de preparare. Taie-l cubulete si pune-l pe un material curat absorbant, pentru ca toata apa lui sa fie scursa. Apoi foloseste o tigaie sau chiar un wok daca ai ustensile asiatice de bucatarie. Toarna ulei si lasa-l sa se incalzeasca. Apoi adauga cubuletele de tofu si prajeste-le la foc mediu, intorcandu-le cu grija, pentru a nu se faramita si pentru a se praji bine pe toate partile. Apoi scoate-le din tigaie si scurge-le de ulei pe o hartie de bucatarie.

Apoi il poti amesteca cu restul ingredientelor, in functie de reteta aleasa. De exemplu, poti cali niste legume in aceeasi tigaie, dupa care sa adaugi si cubuletele de tofu. Poti face o omleta mai voluminoasa daca folosesti in proportii egale tofu si oua adevarate.
 

Tofu la aburi
 

Pentru a face tofu la aburi, trebuie sa folosesti tofu tare si un aparat special de gatit la aburi. Taie in cubulete tofu, scurge-le bine de apa si apoi pune-le la aburi pentru 10 minute. Dupa ce este gata, il poti folosi in reteta aleasa. De exemplu, poti servi tofu la aburi cu soia. Prepara un sos facut din ulei de susan, seminte de susan, sos de soia, ceapa verde si ardei iute.
 

Tofu la cuptor (tofu copt)
 

Pentru a face tofu copt, trebuie sa-l scurgi de apa si sa-l tai bucatele. Apoi il poti pune pe o hartie de copt care a fost unsa cu grasime in prealabil. Da-l la cuptor la 220 grade Celsius pana cand capata o culoare aurie. Iata o reteta cu tofu la cuptor: lasagna cu tofu.
 

Tofu marinat
 

Una dintre principalele atribute ale tofului este ca el in sine nu are nicio aroma si ca, in acelasi timp , se comporta precum un burete care absoarbe toate aromele ingredientelor din jurul sau. De aceea, poti sa-l marinezi cu legumele si condimentele dorite. Nici nu vei sti ca este acolo.
 

Tofu piure
 

Pune tofu intr-un blender alaturi de celelalte ingrediente pentru a obtine o supa cremoasa , o crema de budinca sau un sos pentru salata.
 

Tofu in retete pentru copii
 

Cu acordul pediatrului, tofu poate fi folosit si in preparatele pentru copii. In cazul in care te decizi sa-l folosesti, alege varianta de tofu proaspata si prepar-o imediat dupa cumparare. Poti sa faci tofu la aburi, dupa care sa-l faramitezi si sa-l amesteci cu banane, mere etc. De asemenea, tofu poate sa fie adaugat in supe pentru copiii mici sau sa fie sotat in ulei de masline, impreuna cu niste condimente.
 

Alte modalitati de a folosi tofu in bucatarie
 

Poti folosi bucatele de tofu in supe, tocanite, fripturi etc. Daca faci o reteta din carne tocata, poti adauga si tofu pentru chiftele sau umpluturi din carne. In cazul prajiturilor, tofu poate inlocui o parte din cantitatea de grasime necesara in reteta. Iata o reteta de tofu utilizat pentru desert: Prajiturele dietetice cu ciocolata si tofu.

In preparate pe baza de carne, poti inlocui carnea folosind tofu dezghetat si scurs bine de apa. Acesta inlocuieste cu succes carnea in cazul retetelor de porc, pui sau vita, fiind potrivit alaturi de orez sau in retete traditionale precum tacos.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului