Sfaturi culinare

#legume #carne #salata #paste

Ce sa faci dupa sarbatori cu resturile de mancare

De sarbatori se intampla sa ramai cu multa mancare pe care inca o poti servi, dar pe care nu o mai doreste nimeni. Toti s-au plictisit de friptura de porc, dar nici nu ai vrea sa o arunci la cosul de gunoi. Exista totusi modalitati prin care sa transformi mancarea ramasa de sarbatori in noi preparate culinare, pe care familia ta le poate servi cu placere.

1 Pregateste resturile de mancare pentru
 

De cele mai multe ori, cand folosesti resturile de mancare pentru a face noi preparate trebuie sa ai grija cum le depozitezi. De exemplu, un pui umplut, nemancat in intregime, il poti folosi in sandwich-uri sau salate dupa ce ai scos umplutura din el si ai curatat toata carnea ramasa, depozitand-o intr-un recipient separat.

Scoate carnea de pe oase inainte de a o folosi pentru alte retete. Daca vrei sa faci supa de pui, atunci rupe in bucatele pieptul, cu tot cu oase, adauga legume precum ceapa sau morcovi si pune-le pe toate intr-o casoleta pana cand vei face supa.
 

2 Depoziteaza in congelator
 

Unele resturi de mancare nu le poti folosi imediat, dar nici nu trebuie sa le arunci. De exemplu, daca iti ramane zarzavat, il poti taia si pune in pungute, sa-l congelezi pana vei avea nevoie de el. In cazul in care ai facut in casa preparate din porc precum caltabos sau lebar, acesta poate si el sa fie congelat.
 

3 Foloseste friptura in salate, paste si alte preparate
 

Carnea de la friptura de vita , porc, pui sau curcan o poti folosi in salate. Daca nu s-a servit toata friptura si nimeni nu mai vrea sa manance din ea pentru ca deja s-au saturat de gustul ei, transform-o intr-o salata de legume si cruditati.

De exemplu, carnea de curcan poate fi amestecata cu frunze de salata si laptuca, rosii, oua fierte, bucati de avocado, ardei gras, ceapa, bacon si branza. Ca sos, se realizeaza un dressing din suc de lamaie, coaja de lamaie, coriandru, maioneza, sare, piper si smantana.

Din carne de vitel si carne de porc poti face un amestec pentru cateva portii de paste bolognese. Marunteste foarte bine carnea de la friptura cu ajutorul unui cutit si pune-o in sosul de paste.

Daca iti ramane niste jambon, taie-l cubulete si pune-l in blender alaturi de mustar, praz tocat, maioneza si piper. Pasta astfel obtinuta o poti intinde pe paine pentru cateva sandwich-uri delicioase sau pe biscuiti sarati, pentru aperitive. Garniseste cu felii de castravete.
 

4 Refoloseste cartofii fierti
 

Daca iti raman cartofi fierti, zdrobeste-i bine pentru a-i transforma intr-un piure. Apoi amesteca-i cu ceapa si oua batute si da-i la cuptor, pentru a face placinte cu cartofi. De asemenea, cartofii ramasi pot sa fie folositi in supe. Soteaza un praz in putin unt, adauga piureul de cartofi si supa de pui.

Din cartofi copti sau fierti poti face si paine de casa . O alta varianta este sa pregatesti niste crochete de cartofi. Amesteca piureul de cartofi cu ouale batute, da-le forma de crochete, apoi da-le prin pesmet si prajeste-le in tigaie.
 

5 Prepara ceva nou si delicios din legume
 

Daca ai resturi de legume fierte sau gratinate, inveleste-le intr-o tortilla, impreuna cu bucatele de branza sau amesteca-le in diverse salate, alaturi de branzeturi sau bucatele de carne. Pregateste-le un sos vinaigrette si savureaza noul preparat.
 

6 Ce poti face cu alte resturi
 

Foloseste resturile din frigider precum mezelurile, branzeturile, zarzavatul pentru a realiza un nou preparat, la cuptor. Bate bine cateva oua si amesteca-le cu smantana. Adauga apoi resturile de mancare, taiate marunt, adauga niste parmezan si coace totul in jur de jumatate de ora, pana cand capata o crusta aurie. Poti servi preparatul la micul dejun sau ca o gustare.

Daca ai legume facute la gratar, ramasite de cascaval, branza, cateva masline, verdeata precum ceapa verde sau ridichile, feliute de sunca sau alte astfel de alimente de la platourile de aperitive, nu te grabi sa le arunci la gunoi. Chiar si doar cu o mana de resturi poti pregati o omleta delicioasa. Omleta se preteaza foarte bine la astfel de , deoarece intr-o omleta poti pune cam orice.

Foloseste resturile din frigider precum mezelurile, branzeturile, zarzavatul pentru a realiza un nou preparat, la cuptor. Bate bine cateva oua si amesteca-le cu smantana. Adauga apoi resturile de mancare, taiate marunt, adauga niste parmezan si coace totul in jur de jumatate de ora, pana cand capata o crusta aurie. Poti servi preparatul la micul dejun sau ca o gustare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului