Sfaturi culinare

#branza albastra #vin #fructe #branza

Ce trebuie sa stii despre branza cu mucegai (branza albastra)

branza albastra reprezinta un termen generic pentru acele tipuri de branza carora le-au fost inoculate culturi de mucegai , intr-o maniera controlata. Totodata, branza albastra reprezinta unul dintre cele mai renumite soiuri de branzeturi din lume, situandu-se intre branzeturile considerate elegante si pretentioase.


Cum recunosti branza albastra


Acest tip de branza (Blue Cheese) are de obicei o culoare alba si vinisoare albastrii. Branza albastra este de regula nici prea moale, nici prea tare, uneori fiind faramicioasa odata ce o tai. Unele dintre cele mai cunoscute tipuri de branza albastra sunt Gorgonzola si Roquefort.

Branza albastra are o aroma iute, picanta, usor sarata. Ea poate fi topita foarte usor, la caldura, in special daca este faramitata inainte.

Pentru unele persoane, aspectul sau cu acele vinisoare de mucegai nu este tocmai atragator si apetisant, mai ales ca si aroma este una puternica si iute.

Un alt posibil dezavantaj este faptul ca tocmai datorita aspectului si mirosului sau, este uneori greu sa-ti dai seama daca ai in fata o branza buna sau una stricata. Uita-te dupa petele roz, maronii, galbene sau rosii, aflate in mucegai. Acestea sunt semne ca branza nu ar trebuie sa mai fie consumata. De asemenea, nu uita sa verifici termenul de garantie.


Cum foloseste branza albastra in bucatarie


Branza cu mucegai se serveste de obicei ca aperitiv sau desert, pe biscuiti din faina integrala, in salate, in diverse preparate, combinata cu iaurt, smantana sau maioneza etc. Poti sa o servesti alaturi de fructe, precum pere, struguri, nuci, paine cu fructe uscate etc. Ca bauturi, alaturi de branza albastra se pot servi sampanie, vinuri rosii (vin de Porto), sucuri de fructe sau capuccino.

Iata in continuare cateva retete cu branza albastra:
 

Daca o depozitezi, trebuie sa stii ca branza albastra chiar este un produs pretentios, care trebuie manuit si pastrat cu grija. Ambaleaza-o bine si pune-o intr-un loc rece.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare