Sfaturi culinare

#roquefort #branza albastra #branza

Ce trebuie sa stii despre branza Roquefort

Roquefort in franceza, Rochefort in engleza, branza este un preparat frantuzesc din lapte de oaie, fabricat in sudul Frantei. Roquefort face parte din familia branzeturilor cu mucegai si este una dintre cele mai cunoscute branze albastre din lume, alaturi de alte tipuri, precum Gorgonzola sau Bleu d'Auvergne.

Cum recunosti branza Roquefort
 

Branza Roquefort si-a capatat renumele de “Regina Branzeturilor, Branza Regilor” si este cunoscuta ca una dintre cele mai bune tipuri de branza albastra din lume. Numele ei vine de la localitatea Roquefort din Aveyron, in partea de sud a Frantei. De asemenea, Roquefort este considerata a fi una dintre cele mai vechi tipuri de branza din lume.
Textura are un grad mediu de moliciune si este in general faramicioasa. Branza are un aspect de marmura alba cu vinisoare albastre-verzui. Aroma branzei este una pregnanta, iute, intepatoare.

Branza Roquefort are uneori o forma cilindrica, cu o suprafata lipicioasa, ca de fildes. Branza este cremoasa si alba in interior , in timp ce exteriorul are o pielita portocaliu-inchisa.

Cand cumperi o branza Roquefort, trebuie sa stii ca aceasta trebuie dusa cat mai repede intr-un loc rece. De aceea, este indicat sa o iei la sfarsitul cumparaturilor si sa o pui intr-o plasa sau un recipient rece, daca se poate.
 

Cum se foloseste branza Roquefort in bucatarie
 

Branza  Roquefort  se depoziteaza in frigider, in partea de jos, unde trebuie sa fie intre 5 si 10 grade Celsius. Este bine sa fie pastrata in ambalajul ei initial, pentru a impiedica uscarea.

Conform Societatii Roquefort, branza trebuie scoasa din frigider cu 30 de minute inainte de consum, pentru a-i da timp sa-si intensifice gustul si parfumul. Daca folosesti aceasta metoda, este recomandat sa o pui in bucatarie undeva unde sa fie ferita de soare si de schimbari bruste de temperatura.

Poti servi branza Roquefort la desert, insotita de un vin rosu puternic aromat. De asemenea, Roquefort este adesea utilizata pentru prepararea dressingului pentru salate. Roquefort mai este folosita in compozitia placintelor, tartelor sau mancarurilor cu carne.

Unul dintre preparatele frantuzesti in care se foloseste branza Roquefort este quiche, un soi de placinta cu branza , verdeata, smantana si alte ingrediente (peste, carne, legume etc).
 

  •   2011-01-17
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu:  Trucuri pentru un orez delicios

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu:  Trucuri pentru un orez delicios

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii