Ce-ai zice de o mancare pe care o poti pregati in 8 ore? Trebuie sa pui toate ingredientele in cratita si sa le lasi sa se faca. Descopera mai multe despre oala Slow Cooker.
Slow Cooker
Slow cooker este o oala cu o tehnologie moderna, care permite prepararea mancarii in cateva ore, cu un efort minim din partea bucatarului. Facandu-se la o temperatura relativ mica, nu mai exista nevoia de a amesteca in mancare, aceasta fiind lasata pur si simplu sa se faca. De asemenea, o preparare atat de lunga elimina si riscul bacteriilor din mancare.
Pentru ca mancarea sa nu dea in clocot, oala trebuie umpluta cel mult trei sferturi, apoi se acopera cu un capac. Reusita preparatului tine de nivelul constant de temperatura la care este facuta mancarea, astfel incat este bine sa nu se umble la ea. Pentru a vedea insa inauntru, este recomandat ca respectivul capac sa fie unul transparent. Capacul nu trebuie ridicat des in timpul gatirii, pentru a se evita pierderea caldurii si evaporarea lichidului. In unele cazuri este necesara prelungirea timpului de gatire cu 20 – 30 de minute.
De asemenea, in cazul retetelor obisnuite (cele care nu sunt special concepute pentru slow cooking ), este recomandata reducerea cantitatii de lichid. Gatitul la o oala slow cooker nu necesita folosirea aceleiasi cantitati de lichid ca la o mancare obisnuita, gatita intr-o cratita oarecare, din cauza ca lichidul nu se evapora la fel de repede.
In ceea ce priveste mancarea preparata, trebuie folosite acele retete care permit pregatirea alimentelor timp de cateva ore. De exemplu, intr-o oala slow cooker zeama trebuie masurata dupa alte criterii decat in cazul unei mancari facute in tigaie.
Oalele moderne de tipul Slow Cooker sunt dotate cu programe electronice. Acestea au diverse setari de temperatura. De exemplu, optiunea low setting permite gatirea graduala a ingredientelor puse in oala, iar programul dureaza in jur de 8 ore. Pentru optiunea high setting, programul dureaza in jur de 3 – 5 ore.
O oala Slow Cooker costa in jur de 400 lei.
Miscarea Slow Food
In paralel cu aceasta ustensila de bucatarie, exista si miscarea Slow Food , insa aceasta din urma are semnificatii mult mai largi decat simplul recipient in care gatesti.
Slow Food este o miscare aparuta ca reactie la stilul de viata fast food , care predomina in multe culturi moderne. Miscarea Slow Food se defineste printr-un concept care nu este legat doar de mancarea in sine, consumata, dar si de aspectele sociale, politice, naturale, de traditie si cultura locala.
Iata alte cateva caracteristici ale acesteia: conform principiilor Slow Food, mancarea trebuie sa fie gustoasa si preparata intr-un mod curat, ecologic, astfel incat mediul sa nu aiba de suferit. Totodata, trebuie sa fie o mancare sanatoasa .
Cei care isi doresc sa gaseasca in stilul Slow Food pot, de exemplu, sa renunte la semipreparate si sa se inspire din cartile vechi de bucate sau din retetele familiei, transmise din generatie in generatie, pregatind totul de la zero. De asemenea, este important sa folosesti ingrediente organice, netratate.
Organizatia Slow Food este o organizatie globala, fondata in 1989 si sustinuta de membri din 150 de tari. Organizatia numara peste 100.000 de membri si are o retea de 2000 de comunitati interesate de acest mod de a gati si de sustenabilitatea calitatii mancarii.