Sfaturi culinare

#hummus #ulei de masline #naut

Ce trebuie sa stii despre semintele de naut

Nautul este o planta leguminoasa versatila, putand fi intrebuintata in bucatarie in multe feluri. Are un continut bogat de proteine si constituie o masa potrivita pentru oricine, nu doar pentru vegetarieni.

Nautul este originar din Orientul Mijlociu, fiind cultivat pentru prima data prin 3000 i. Hr, in bazinul Mediteranean. Apoi cultivarea acestei plante s-a raspandit in India si Etiopia. Nautul era consumat de vechii greci, egipteni si romani, iar mai tarziu a fost adus de exploratorii spanioli si portughezi.

Nautul este bogat in fibre, proteine, saruri minerale precum fosfor, calciu, fier, magneziu, zinc . Gratie procentului sau consistent de proteine (24%), precum si a celui de hidrati de carbon si de grasimi, nautul este satios si se foloseste cu succes in bucatarie, in locul carnii.

O alta calitate a nautului consta in gustul sau ca de aluna. Bobitele de naut sunt hranitoare, foarte bune la gust, cu o textura untuoasa si pastoasa. Nautul este regasit cel mai adesea in bucataria din Orientul Mijlociu dar si in India.
 

Cum folosesti nautul in bucatarie
 

Din naut poti face o multime de preparate. Acesta poate fi folosit cand gatesti sarmale, chiftele, pilaf etc. Unul dintre cele mai cunoscute preparate din naut este hummusul, o pasta pe baza de naut si alte ingrediente: ulei de masline, usturoi, tahini (pasta de susan) si suc de lamaie.

Nautul poate fi fiert sau folosit crud in diverse preparate precum salatele. Ca o gustare, nautul poate fi servit amestecat cu diverse condimente si ierburi aromatice. Nautul se foloseste chiar si la paste, combinat cu ulei de masline, oregano proaspat si branza Feta. Cand este fiert si folosit in supe, nautul imbogateste gustul si textura, contribuind de asemenea in plan nutritional.

Nautul macinat se foloseste ca faina pentru diverse preparate.

Iata doua retete cu naut:
 


Cum sa alegi si sa depozitezi nautul
 

Nautul se gaseste in general sub forma uscata sau la conserva. Pachetul trebuie sa fie intact, sa fi fost pastrat departe de umezeala si sa nu prezinte urme de insecte. De asemenea, semintele de naut trebuie sa fie intregi, nu crapate.

Faina de naut trebuie sa fi fost obtinuta din boabe gatite, nu crude, deoarece cea de-a doua varianta este mai greu de digerat.

Acasa, nautul se depoziteaza intr-un recipient vidat, intr-un loc rece si intunecos. Astfel pastrat, nautul rezista pana la un an. Fiecare pachet cumparat trebuie tinut separat de alte pachete, iar cele incepute nu trebuie sa fie amestecate intre ele. Nautul are in timp un anumit grad de uscare, iar atunci cand il gatesti conform unei retete, trebuie sa folosesti boabe uscate la fel, din acelasi pachet, neamestecate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului