Cremoasa si dulce, ciocolata calda este una dintre cele mai populare bauturi in sezonul rece. In oras, un astfel de preparat poate fi costisitor, comparativ cu ceasca servita. Invata sa faci acasa cea mai buna ciocolata calda si te vei rasfata cu aceasta bautura toata iarna. Daca ai prieteni in vizita, fa-le o surpriza frumoasa.

Originile acestei bauturi sunt foarte vechi. Aztecii au descoperit ca pot obtine o bautura condimentata din boabele zdrobite de cacao in care adaugau mirodenii. In secolul al XVI-lea, exploratorii au adus aceasta bautura in Europa. Aici, din picanta a devenit dulce si a ajuns sa fie consumata numai de catre cei bogati, fiind considerata un preparat de lux.
 

1. Alege ingredientele pentru ciocolata calda
 

Pentru ciocolata calda ai nevoie fie de ciocolata obisnuita, fie de cacao, fie de un praf de ciocolata instant.

Mai ai nevoie de lapte, frisca, scortisoara si alte condimente. Ciocolata pe care o folosesti (cea sub forma solida, de tablete) este bine sa fie de calitate superioara (belgiana, elvetiana) pentru un rezultat optim. Laptele este mult mai indicat decat apa, pentru o textura bogata. Poti folosi orice tip de lapte, de la cel integral la cel degresat.

In cazul utilizarii unor bucati de ciocolata neagra , va trebui sa adaugi in compozitie si un indulcitor. Poti opta pentru zahar alb, dar se foloseste adesea si zaharul brun. Alti inlocuitori potriviti sunt mierea, siropul de artar.
 

Combinatii posibile
 

Combinatiile posibile pentru ciocolata calda sunt nenumarate. Iata doar cateva variante:

ciocolata solida, lapte
praf de ciocolata calda, lapte
ciocolata semidulce solida, zahar, frisca, lapte
ciocolata alba , lapte, bomboane de menta, extract de menta, frisca.
 

2. Acorda atentiei prepararii ciocolatei calde
 

Pentru o ciocolata calda lichida si diafana, incalzeste laptele fara ca acesta sa inceapa sa fiarba. Bate-l apoi cu un tel pentru a deveni spumos si apoi toarna-l peste cacao sau praf de ciocolata instant.
 

Garniseste ciocolata calda cu diferite alte ingrediente
 

Ciocolata calda poate avea un aspect extrem de apetisant daca folosesti ingredientele potrivite. Poti adauga un mot de frisca sau sa folosesti frisca pentru a face desene pe suprafata ciocolatei. In alte cazuri se adauga un bat de scortisoara, bomboane m&m, acadele sub forma de baston, fulgi de ciocolata alba sau neagra etc.

Poti face un cocktail din ciocolata calda si alte ingrediente precum cafea, rom, irish cream, kahlua etc.

Iata cateva retete de ciocolata calda:




Sursa foto: myrecipes.com
 

  •   2011-10-27
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii