Sfaturi culinare

#arne de pui #gatire carne de pui #preparare carne de pui #carne #sfaturi culinare

Cum gatesti corect carnea de pui

Carnea de pui se numara printre cele mai apreciate si, astfel, cel mai des preparate tipuri de carne. Insa nu intotdeauna stim cum sa o gatim corect. Iata cateva dintre trucurile care te vor ajuta sa faci cea mai buna friptura sau cel mai bun gratar de pui:

Nu spala carnea

E probabil una dintre cele mai mari greseli pe care o fac gospodinele atunci cand prepara carnea de pui. De ce? Prin procesul spalarii carnii de pui nu faci decat sa raspandesti agentii patogeni prin toata bucataria ta, sustin specialistii de la universitatea americana Drexel.

Curata bine si cutitul si tocatorul pe care ai transat carnea. Practic, bacteriile reusesc sa se raspandeasca printr-un proces numit aerosolizare. Si spala-te bine pe maini inainte si dupa ce ai manevrat bucatile de carne.

Decongeleaza corect carnea

Nu scoate carnea din congelator si o lasa la temperatura camerei sa se dezghete. Salmonella se dezvolta la caldura! Cel mai bine este sa scoti carnea din congelator si sa o tii in frigider pana cand se dezgheata. Procesul este mult mai lent, poate dura si doua zile, dar cel putin nu este periculos. Cea mai rapida solutie este sa pui pachetul de carne sigilat bine intr-o oala cu apa rece si sa schimbi apa la fiecare 30 de minute. Gateste carnea imediat dupa ce s-a dezghetat.

Lasa carnea sa se patrunda bine

Carnea de pui e gatita suficient atunci cand a atins temperatura de 73 sau 74 de grade Celsius. Pentru asta ai nevoie de un termometru special pentru carne pe care sa il infigi in bucata de friptura. E drept ca e posibil sa nu ai in casa un astfel de instrument, de aceea cea mai rapida si mai eficienta metoda de a verifica daca ai gatit suficient de bine puiul este sa sectionezi o bucata de carne. Daca interiorul sau are inca o culoare roz, atunci trebuie sa o mai lasi in cuptor sau pe gratar. Cea mai simpla metoda sa gatesti uniform carnea este sa o tai felii egale. Dar nu e cazul si atunci cand pregatesti un pui intreg la rotisor, de exemplu!

Consuma carnea gatita imediat

Lasa friptura sa se "odihneasca" 5 minute dupa ce ai scos-o din cuptor si asta pentu ca sucurile din carne, care in momentul in care aceasta este gatita sunt impinse spre interior, sa aiba timp sa se redistribuie din nou in toata friptura. Totusi, daca vrei ca friptura sau gratarul de pui sa isi pastreze savoarea este bine sa o consumi imediat si sa nu o lasi la frigider pana a doua zi.

Sursa foto: on.aol.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete