Sfaturi culinare

#retete gratar #somn #peste #sfaturi culinare # retete peste # retete la cuptor

Cum gatesti pestele: somnul

Somnul este un peste de apa dulce, popular gratie gustului sau bun, cu o carne slaba si cu putine oase. Somnul poate fi gatit fiert, prajit , facut la cuptor sau pe gratar. Cel mai des, somnul este dat prin faina, malai si oua, apoi prajit in ulei.

Originar din Statele Unite, somnul este usor de recunoscut dupa mustatile lungi care pornesc din regiunea botului. Exista peste 2000 de specii de . Pestii din magazine provin in general de la crescatorii de somn . Poti cumpara pestele intreg, file sau bucatele. Somnul este o alegere potrivita si pentru persoanele care nu sunt mare amatoare de peste, deoarece carnea acestuia are un gust placut, iar pestele se poate gati si manca fara nicio bataie de cap.
 

Somn prajit
 

Cea mai simpla modalitate de a prepara somnul este sa-l prajesti. Este important sa folosesti fileuri de somn si nu pestele intreg. Pentru somn prajit se folosesc faina, malai, ulei vegetal, unt, oua, lapte, sare si piper. Poti servi pestele cu lamaie si cu un . Pestele este gata cand capata o culoare maronie. Nu-l tine insa prea mult in baia de ulei, deoarece se va arde.
 

Somn la cuptor
 

Pentru somnul la cuptor ai nevoie de ingredientele potrivite. Se face un sos din coaja si sucul de lamaie, ceapa (sau alte legume), patrunjel si maioneza, dupa care se toarna peste pestele intreg si se da la cuptor -o tigaie unsa cu unt. Poti face somn la cuptor si sub forma de file sau bucati. Somnul se tine in cuptor la 220 grade Celsius cateva minute, in functie de reteta. Infige cutitul in cea mai subtire parte a pesteului. Carnea opaca si usor umeda (sa nu fie uscata) arata ca preparatul este gata.
 

Somn fiert
 

Daca vrei sa fierbi somnul, este nevoie de ceva condimente pentru a aroma apa. Poti folosi supa, plante aromatice si condimente. Fierbe apa pana cand da in clocot si apoi pune fileurile de peste fara piele. Fierbe pestele acoperit, pana cand acesta este patruns bine.
 

Somn la gratar
 

Incinge gratarul si unge-l cu putin ulei. Pune pestele intreg sau fileurile pe gratar si lasa-l intre 7 si 15 minute, in functie de grosime. Tine capacul inchis. Poti sa ungi somnul cu ulei sau cu o marinata . Pestele este gata cand in interior devine zemos, iar in exterior arata opac.
 

Sursa : myrecipes.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului