Sfaturi culinare

#rata #carne #ficat

Cum sa alegi o rata pentru gatit

Rata este un produs din carne foarte versatil. Poate fi folosit aproape totul de la ea, in diverse feluri, in bucatarie.
Pieptul de rata este folosit adesea in mancarurile cu sos sau pentru a fi prajit. Aripile de rata pot fi folosite cu succes pentru a obtine supa de rata, iar grasimea ratei imbogateste mancarurile care au nevoie de o grasime naturala pentru a fi prajite. Astfel, atunci cand trebuie sa alegi o rata pentru gatit, trebuie sa stii de la bun inceput cum vrei sa o folosesti in bucatarie.

1 Aspect si dimensiuni
 

Cand cumperi rata din magazin, aceasta va fi cel mai probabil congelata. Aceasta trebuie sa aiba dimensiuni normale: este o pasare mai mare, cu un piept lung si lat. Greutatea pasarii se situeaza undeva pana in 7 kg daca o cumperi intreaga. In magazine gasesti insa, cel mai adesea, piept de rata, ficat de rata, chiar si pulpe.
 

2 Rata Pekin
 

Cand cumperi o rata intreaga din magazin, de cele mai multe ori se poate sa fie vorba despre o rata Pekin. Aceasta mai este cunoscuta si sub numele de rata Long Island . In China, una dintre retetele nationale cele mai cunoscute este chiar rata Pekin.

Rata Pekin este recomandata in primul rand pentru carne, deoarece este frageda si cu grasime, potrivita pentru fripturi din carne rosie. De asemenea, rata Pekin este potrivita pentru un gratar, dar poate fi si feliata, in cazul unor preparate precum salatele.
 

3 Pulpele de rata
 

Alaturi de piept, pulpele de rata sunt cele mai consumate parti ale acestei pasari. Pulpele sunt ceva mai grase decat pieptul de rata si se gatesc adesea prin prajire sau facute la gratar.

Pentru a fi crocante si savuroase, pulpele de rata se prepara in unele cazuri in sosuri sau marinate, folosind condimente (anason, scortisoara), ulei de masline sau sos de soia etc. Dupa preparare, pulpele de rata pot fi servite cu taitei sau orez.
 

4 Pieptul de rata
 

Uneori, pieptul de rata mai este denumit si magret. Termenul vine din limba franceza si denumeste carnea de la pieptul de rata Moulard, un soi de rata de dimensiuni mai mari. Pieptul de rata este mai satios decat cel de pui, culoarea acestuia este mai inchisa decat la pui, iar aroma, mai puternica.

Pieptul de rata poate fi gatit in multe feluri: prajire, pe gratar, la cuptor etc. In general, sosurile care insotesc pieptul de rata sunt facute din fructe precum portocalele.
 

5 Ficatul de rata
 

Din ficat de rata se poate prepara unul dintre cele mai renumite produse frantuzesti, fois gras. Preparatul este untos si satios si se serveste impreuna cu fructe dulci, sosuri, gemuri sau lichioruri.
 

  •   2011-01-25
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii