Sfaturi culinare

#peste #depozitare #alegere

Cum sa alegi, sa depozitezi si sa gatesti pestele

Pestele este unul dintre alimentele recomandate de medici pentru o alimentatie sanatoasa. Despre peste si fructe de mare se spune ca este o sursa de proteine, minerale si vitamine iar uleiurile de peste sunt indicate pentru ca au acidul Omega-3, care ajuta la prevenirea bolilor de inima, ajuta imunitatea si ajuta chiar si in anumite probleme ale pielii.

Specialistii spun ca este indicat sa mancam peste cel putin de doua ori pe saptamana, indiferent de forma in care il consumam: proaspat, congelat sau conservat. In plus, nu ar strica sa consumam macar o data pe saptamana peste “gras”, pentru ca este bogat in uleiuri.

Pentru a te bucura insa de efectele benefice ale pestelui, trebuie sa stii cateva lucruri despre cum sa il alegi, cum sa il prepari sau cum sa il depozitezi. Iata, asadar, cateva sfaturi in acest sens.

Cum sa cumperi pestele


1.Peste proaspat:

Pestele proaspat trebuie sa miroasa a apa de mare, sa nu aiba un miros ciudat; ochii sa nu fie opaci sau uscati, ci transparenti; branhiile sa aiba o culoare roz sau rosie, nu gri sau maronie (este semn ca nu a fost pastrat in conditii corespunzatoare sau este vechi) iar textura sa fie ferma, adica branhiile sa nu fie foarte moi; pielea si carnea pestelui trebuie sa fie si ea ferma, nicidecum cleioasa.

File-urile de peste nu trebuie sa fie decolorate sau patate. Nu uitati ca in pescarii (magazine specializate in vanzarea pestelui si a produselor din peste), dar si in supermarket, puteti ruga personalul specializat sa va felieze pestele, sa vi-l faca file, desigur, daca va doriti acest lucru.
 

2. Pestele congelat:

Pestele congelat este greu de identificat daca este vechi sau nu, in afara de consultarea termenului de valabilitate de pe ambalaj. Insa daca odata ajuns acasa si pus la dezghetat, observati ca pestele este gelatinos sau are un miros neplacut , nu-l mai consumati.

Eventual, impreuna cu bonul si restul pestelui mergeti la magazin si la Protectia Consumatorului pentru depunerea unei reclamatii.
 

3.Conservele de peste:

  • Le alegeti in functie de termenul de valabilitate, insa, din nou, daca la deschidere au un miros neplacut, aruncati continutul.


Alegerea pestelui pentru gatit


Pentru gatit cel mai indicat este pestele alb, care poate fi gasit in magazine sau pescarii in multiple specii: codul, platica, eglefinul, merlan, calcan, sardinele ( si in varianta de sardele), hering etc.


Cum sa prepari pestele



Prima etapa este curatarea pestelui. In cazul in care are solzi, acestia trebuie indepartati, cu ajutorul unui cutit, unele gospodine preferand pentru aceasta operatiune si alte instrumente. Nu uitati sa curatati solzii pestelui usor si cu grija pentru ca acestia sar de obicei peste tot.
1. Se despica burta pestelui, cu un cutit ascutit, de sub zona branhiilor si se scot matele iar capul se taie din aceeasi zona. In cazul in care gasiti icre sau lapti, nu uitati ca si acestea sunt comestibile. Din icre se poate face salata de icre de casa, care este incomparabila cu cea din comert, iar laptii pot fi consumati si copti, si prajiti, si fierti.
2. Se spala apoi bine pestele sub jetul de apa.
3. Se condimenteaza pestele, dupa ce in prealabil a fost taiat bucati (in cazul in care este necesar acest lucru) iar pentru retetele unde este nevoie se scoate si coloana vertebrala .
4. Se lasa putin pestele la scurs, timp in care isi poate lua si din condimente.
5. Se trece apoi la gatitul propriu zis. Pestele poate fi gatit atat prajit, cat si la cuptor, gratar, marinat, in ciorbe.


Sfaturi pentru peste

Nu uitati ca pentru pestele prajit puteti sa-l treceti prin pesmet, malai, fulgi de porumb maruntiti, sau un amestec de ou cu cartofi pisati.

Pentru pestele facut la gratar, nu uitati sa-l crestati usor inainte de a-l aseza pe gratar, pentru a permite accesul caldurii si prajirea cat mai buna a carnii.

Pentru pestele copt, nu uitati sa aveti grija la timpul pe care pestele il va petrece in cuptor, ca sa nu fiti nevoiti ca dupa aceea sa mancati pestele faramitat.

Atunci cand gatiti pestele intreg, in folie de aluminiu , ati putea sa-i lasati si capul si coada, pentru a putea beneficia apoi de o savoare sporita. n cazul pestelui marinat, aveti grija la cantitatile ingredientelor de marinare, iar pentru marinarea prin fierbere sau coacere, la timpul petrecut de peste in sosul pentru marinat.

Pestele poate fi facut si “pe jar”, atunci cand mergeti in locuri special amenajate pentru astfel de foc. Pentru cei care aveti bunici sau casa la tara si soba cu lemne, puteti incerca si aceasta varianta.
 

Cum sa depozitezi pestele


In cazul in care nu vreti sa gatiti tot pestele odata, atunci puteti sa il pastrati pentru o perioada de timp.

Pentru a-l pregati pentru pastrare, spalati-l bine, curatati-l, uscati-l bine, infasurati-l in hartie cerata si puneti-l intr-un recipient inchis ermetic la 34-36 de grade Fahrenheit.

Daca optati pentru varianta inghetarii, atunci dupa ce l-ati curatat si spalat, asezati-l in congelator. Dupa ce s-a intarit bine si a devenit solid, scoateti-l si scufundati-l rapid in apa foarte rece, apoi puneti-l din nou in frigider.

Repetati operatiunea pana cand s-a format o pojghita de gheata, apoi bagati-l intr-o hartie cerata sau o punga de plastic, pe care o introduceti intr-o punga de inghetare sau pastrare a alimentelor reci/inghetate (pot fi cumparate din supermarketuri).
Pestii mici pot fi inghetati la pachet, intr-un bloc iar file-urile trebuie separate prin foi de hartie cerata.

Depozitati pestele inghetat la congelator, in spate sau in sertar in care nu umblati prea des si consumati-l in cel mult sase luni. Atunci cand il scoateti de la congelator ca sa-l gatiti, nu il scoateti direct la temperatura camerei, ci puneti-l mai intai de seara pana a doua zi in frigider. Daca nu aveti destul timp la dispozitie, puteti opta la varianta dezghetarii in apa rece, pentru aproximativ doua ore sau la optiunea

“Defrost/ Dezghetare ” a cuptorului cu microunde. Iar dupa ce ati l-ati dezghetat, nu uitati ca nu il mai puteti congela din nou.

Sfat pentru peste:


Daca vreti ca pestele sa aiba un gust de proaspat dupa dezghetare, puteti sa il dezghetati folosind lapte in loc de apa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului