Sfaturi culinare

#busuioc #bucatarie #ierburi aromatice #planta #sfaturi culinare

Cum sa alegi, sa pastrezi si sa folosesti busuiocul in bucatarie

Busuiocul, una dintre plantele considerate sfinte si semn al regalitatii, face parte din categoria ierburilor aromatice care sunt folosite foarte mult si in bucatarie. La fel ca patrunjelul, busuiocul are multiple intrebuintari in pregatirea mancarurilor, fiind recomandat si datorita proprietatilor sale medicale.

Aceasta planta face parte din familia ierburilor mentolate si este originar din zonele tropicale din Asia. Exista mai multe variante de busuioc: busuiocul dulce (cel mai des intalnit in Europa), busuiocul thailandez, busuiocul de lamaie sau busuiocul sfant, care sunt folosite mai ales in Asia si au un gust usor amarui - stringent.

Busuiocul este recunoscut pentru foarte multele sale indicatii medicale: este indicat in cazul durerilor de cap, a tusei, impotriva constipatiilor sau a scaunelor dese, arsurilor stomacale, viermi intestinali si problemelor de rinichi. Planta are in componenta sa vitamina A, mangan, magneziu, anti-oxidanti, beta-caroten, fier, potasiu, calciu, vitamine etc..
 

Cum sa cresti busuiocul
 

1 Aceasta planta se adapteaza foarte usor la conditiile de crescut in casa, asa ca in acest fel poti avea busuioc proaspat tot timpul anului. Trebuie sa stii insa ca busuiocul este foarte sensibil la frig si umezeala, de aceea este bine sa il cresti intr-un loc cald si uscat.

2 Pune ghiveciul langa geam, dar si langa o sursa de caldura. Multi dintre cei care cresc acasa plante aromatice pun ghiveciul cu plantele de busuioc pe pervazul de la fereastra, langa o sursa de caldura, dar care sa nu dea o temperatura foarte mare.

3 Poti pune busuiocul sa creasca in debara. In cazul in care nu aveti un loc potrivit in casa unde sa cresteti aceasta planta, o puteti face la subsol sau in debara, cu o sursa de lumina fluorescenta. In plus, pentru a ajuta planta sa creasca, frunzele trebuie culese in mod periodic.
 

Cum sa alegi si sa pastrezi busuiocul
 

Alegerea busuiocului pentru gatit este foarte importanta pentru rezultatul ulterior, pe care il vei obtine in farfurie. Si pastrarea plantei in casa este de asemenea importanta pentru a obtine mancaruri gustoase.

 

1 Alege plantele care au un aspect viu, cu frunzele nepatate si de o culoare verde aprins.

2 Curata frunzele care au pete ingalbenite sau innegrite pentru a pastra aroma si savoarea plantei pe care o vei folosi.

3 Daca vrei sa pastrezi busuiocul, trebuie sa stii ca il poti tine cateva zile in frigider, inghetat in congelator, sau il poti usca. Planta proaspata poate fi pastrata intr-un prosop de hartie, in lada pentru legume si fructe, dar poate fi si congelata, dupa ce a fost spalata bine si uscata, apoi adaugata in vase vidate. De asemenea, poti congela busuiocul in forme de gheata, care pot fi topite inainte de a fi adaugate in supe sau mancaruri care au zeama.

4 Poti usca busuiocul intr-un spatiu in care sa fie expus la aer si vant, insa fara a fi expus la soare. Pastreaza busuiocul uscat in vase de sticla inchise, intr-un loc uscat, intunecat si racoros, astfel incat sa ramana in stare buna pentru cat mai mult timp. De asemenea, poti usca busuiocul in cuptorul cu microunde, insa va trebui sa fii mai atent/a, ca sa nu se arda.
 

Cum se foloseste busuiocul in bucatarie
 

De obicei, busuiocul este folosit la pregatirea mancarurilor sub forma proaspata. El este adaugat la final, pentru ca procesul de fierbere sau prajire il face sa isi piarda aroma. Insa de foarte multe ori se mai foloseste si varianta uscata, desi gustul nu mai este la fel de savuros.

1 Italienii il folosesc ca ingredient principal in sosul din ierburi aromatice , insa si in alte mancaruri. Busuiocul proaspat este folosit uneori in combinatie cu fructe proaspete in salate, sau in sosuri sau gemuri de fructe, precum capsuni, afine sau prune.

2 In Asia, planta este folosita pentru a face supa mai densa, insa si in mancarurile cu pui: adaugat peste pui copt sau prajit, iar taiwanezii il folosesc chiar si pentru a da o savoare interesanta ciocolatei, inghetatei sau anumitor prajituri. De asemenea, asiaticii folosesc semintele de busuioc pentru a prepara diverse bauturi sau deserturi, deoarece semintele devin gelatinoase atunci cand sunt scufundate in apa.

3 Busuiocul-lamaie, care este intalnit mai ales in Asia, are o aroma de lamaie si este folosit mai ales in Indonezia, pentru a fi servit alaturi de peste sau rata, impreuna cu morcov, pastai de fasole verde si castravete.

4 Busuiocul dulce sau european este cel mai usor de folosit in mancaruri cu rosii, insa poti sa il adaugi si in mancarurile cu boabe, fasole verde sau uscate, branzeturi, pui, oua, peste, marinate, ciuperci, paste, sosuri pentru paste, dovlecei sau salate. De asemenea, da o savoare speciala otetului si untului cu ierburi.

5 Busuiocul este cultivat ca o iarba aromatica, condiment sau mirodenie. Aceasta planta este o sursa de ulei esential care poate fi folosit in mancaruri, in timp ce frunzele sunt utilizate in salate, fripturi, legume, carne, oteturi aromatice, paste si peste.

6 Daca adaugi busuioc in urmatorul tau sos pentru salata, in amestecul de ulei si otet pe care il vei adauga peste salatele pe care le pregatesti acasa, vei descoperi ca acest amestec va avea un plus de savoare.
 

Alte sfaturi pentru a folosi busuiocul in bucatarie:
 

  • Combina busuioc proaspat cu usturoi si ulei de masline pentru a face diverse tipuri de sosuri si paste care pot insoti mancaruri pe baza de peste, somon sau paste.
     
  • Daca vrei sa simti aroma a mancarurilor italienesti, pune frunze de busuioc peste feliile de rosii, branza pe care le poti amesteca intr-o salata delicioasa.
     
  • Poti folosi busuioc in amestec cu piure de ceapa si ulei de masline pe care il poti pune peste supele de rosii.
     
  • Daca vrei o mancare thailandeza interesanta, adauga busuioc peste mancare de vinete, morcov, ardei chili, tofu si nuci, care pot insoti si mancarurile cu carne.
     
  • Poti obtine un ceai delicios si foarte sanatos daca faci o infuzie de frunze de busuioc tocate, pe care sa le fierbi timp de 8 minute.
     
  • Busuiocul se combina foarte bine cu usturoi, patrunjel, rozmarin, oregano si cimbru.
     
  • Poti obtine un ulei cu un gust special daca intr-o jumatate de cana de ulei de masline incalzit intr-o cratita pus la foc mediu, pui o jumatate de cana de frunze de busuioc si il dai apoi deoparte de pe foc. Dupa ce se raceste il poti pune la frigider, in sticle pe care le poti folosi atunci cand gatesti.
     
  • Este mai indicat sa rupi sau strivesti frunzele de busuioc decat sa le tai cu cutitul, pentru ca prin taiere isi vor pierde din savoare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului