Sfaturi culinare

#scoici #fructe de mare #scallop

Cum sa alegi scoicile scallop

Scoicile de tip scallop sunt niste moluste marine foarte apreciate in zona fructelor de mare. Carnea sau miezul scoicii, inchis de carapace, este de culoare deschisa si are proprietati nutritive deosebite.  Pentru a te bucura de un astfel de preparat trebuie insa sa stii cum sa alegi scoicile scallop.

Sunt consumate atat in bucataria asiatica, cat si in cea din Vest. In aceasta din urma, scoicile scallop sunt sotate in unt sau se tavalesc prin pesmet si se prajesc. Adeseam scoicile astfel preparate sunt servite impreuna cu vin alb , demisec. In bucataria japoneza, se face sushi din scoici scallop. Alteori pot fi folosite in supe.
 

Cum sa alegi scoicile scallop
 

1 Alege felul preferat de scoici scallop
 

Scoicile scallop sunt in general de doua feluri: cele marine, mai mari, mai carnoase si cele de golf, mai micute si mai dulci. Acestea din urma sunt considerate cele mai bune si, prin urmare, au si un pret mai ridicat.
 

2 Alege scoici in functie de locul in care esti
 

Daca te afli intr-o zona langa apa, atunci este normal sa mergi la o piata de peste si fructe de mare pentru a le cumpara proaspete de acolo.

In caz contrar, cel mai bine este sa cumperi scoici scallop congelate. Este o varianta mult mai buna ca ele sa fie culese si congelate fara niciun tratament decat sa fie necongelate si injectate cu solutii saline.
 

Sursa foto: gliddensislandseafood.com3 Incearca sa afli cum au fost culese
 

Este de preferinta ca scoicile scallop sa fi fost culese de pe fundul oceanului in mod individual. Scoicile mor destul de repede odata ce nu se mai afla in apa, deoarece se deshidrateaza. Cele care sunt ridicate la suprafata cu un mecanism sunt scoici care au stat probabil intr-un teac de alte scoici moarte, o bucata de timp.
 

4 Uita-te la forma lor
 

O scoica buna este ferma. De asemenea, are un aspect uniform, compact, nu unul inegal.
 

5 Verifica nivelul de umiditate
 

Alege soici cat mai proaspete. Cu cat sunt mai proaspete, cu atat scoicile scallop vor avea o infatisare mai translucida. Acestea au o textura ferma si doar usor umeda. Nu trebuie insa sa se scurga lichid din ele. Daca se intampla asa, inseamna ca au fost injectate cu un lichid (solutie de sodiu) pentru a le face sa fie mai grele. Aceste scoici, odata ce sunt puse in tigaie, isi lasa tot acest lichid. Prin urmare, in loc sa se rumeneasca frumos, ele vor avea tendinta sa fiarba, pentru ca nu sunt naturale 100%, precum cele mai uscate. Acest lichid le face sa-si piarda o parte din proprietati.

Prin urmare, nu trebuie sa alegi scoici care sunt alunecoase, umede. Acestea sunt mai umflate, au un alb stralucitor, sunt laptoase.
 

Sursa foto: queenslandseafoodmarketers.com6 Uita-te la culoarea lor
 

In ceea ce priveste culoarea, scoicile scallop nu trebuie sa fie albe. Scoicile proaspete sunt mai uscate si au nuante naturale de bej sau roz. Scoicile care au “carnea” (muschiul) foarte uscata sau innegrita pe margine sunt scoici batrane. Scoicile pot trai in jur de 20 de ani, dar carnea lor este mult prea tare pentru a mai putea fi consumata.
 

7 Verifica mirosul scoicilor escallop
 

De asemenea, fereste-te de scoicile scallop care au un miros neplacut . Mirosul lor normal este de mare, usor sarat, dar nu trebuie sa miroasa intepator si nu a iod. Cele care nu au niciun fel de miros nu sunt scoici proaspete, sunt foarte probabil cele injectate cu solutie de sodiu.
 

  •   2010-10-25
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii