Sfaturi culinare

#condimente #ghimbir

Cum sa alegi si sa depozitezi ghimbirul

Ghimbirul face parte dintre mirodeniile cele mai vechi, folosite in bucatariile africane, asiatice, indiene sau caraibiene.


Cum sa alegi ghimbirul


1 Asa-zisa radacina de ghimbir nu este tocmai radacina plantei, ci rizomul plantei Zingiber officinale. Ghimbirul o forma neregulata, ca o adunatura de tuberculi . Ghimbirul este galben, alb sau rosu, in functie de varietatea plantei. Pielita lui este maronie si poate fi groasa sau subtire, in functie de cat de matur sau de tanar este ghimbirul.

2  Ghimbirul proaspat este ferm, oarecum tare, cu o suprafata neteda. Fa-i testul mirosului. Daca ii simti aroma de ghimbir, atunci leguma este proaspata. Ghimbirul „matur” are aroma mai puternica decat ghimbirul care nu a apucat inca sa se dezvolte complet.

3 Daca vei cumpara ghimbir uscat, este indicat sa fie un produs organic, pentru a fi mai sanatos.


Cum sa depozitezi ghimbirul


1 Inveleste ghimbirul intr-o punga de plastic si sigileaz-o. Ghimbirul poate fi pastrat in frigider astfel pentru o perioada de aproximativ 3 saptamani. De asemenea, il poti inveli in hartie, dupa care il pui in sertarul pentru legume si zarzavat , din frigider.

2 Trebuie sa stii, insa, ca frigiderul tinde sa usuce radacina de ghimbir, astfel incat acesta isi pierde aroma cu timpul. De aceeea, una dintre variantele alternative este sa-l depozitezi la temperatura camerei. Foloseste din ghimbir atat cat cat nevoie in mancare. Restul inveleste-l in foile de aluminiu si suceste cele doua capete, ca sa-l sigilezi bine inauntru. Il poti pune apoi in bucatarie, intr-un loc unde sa stea la temperatura camerei. Va rezista in jur de 2 saptamani.

3 Pus in plastic si congelat, ghimbirul poate rezista si 3 luni. Pentru a-l congela, nu trebuie sa-l decojesti. Inveleste-l in hartie si apoi pune-l intr-o punga de plastic, in congelator.

4 O alta metoda de a conserva ghimbirul este sa-l razi. Pune-l apoi pe o hartie, intr-un loc uscat si rece si lasa-l sa se usuce cateva zile. Dupa ce s-a uscat complet, il poti depozita in borcane sau in pungi de plastic . Astfel depozitat, va rezista pana intr-un an.

5 De asemenea, poti sa pastrezi ghimbirul sub forma murata, daca il pui intr-o sticla cu otet, la frigider, pentru 2-3 saptamani. Daca alegi aceasta varianta, trebuie sa-l decojesti intai, apoi sa-l tai bucatele.
 

  •   2010-12-02
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii