Sfaturi culinare

#masline

Cum sa alegi si sa depozitezi maslinele

Vrei sa cumperi cele mai bune masline si sa te bucuri de savoarea lor pentru mai mult timp? Vrei sa afli care sunt principalele tipuri de masline si cum le poti folosi? Tine cont de sfaturile noastre si vei putea avea masline delicioase pentru o perioada mai indelungata.

Atunci cand cauti sa cumperi masline, trebuie sa stii pentru ce le vei folosi.  Este important sa stii daca le vei utiliza pentru a pregati salate , mancaruri , aperitive sau daca le vei consuma ca atare, acest lucru ar fi indicat sa te ajute in procesul de alegere. Iar daca nu stii ce sa alegi, ii poti intreba pe cei care vand masline, ei vor sti ce sa-ti ofere.  


Ce ar fi bine sa stii inainte de a cumpara masline


Inante de a cumpara maslinele, ar trebui sa stii ca exista sase tipuri de astfel de fructe ale maslinului:

Kalamata – provin din Grecia si sunt probabil cele mai cunoscute masline din lume. Au forma unei migdale, culoare violet inchis si o consistenta carnoasa. Se potrivesc in salate si in mancaruri gatite.

Manzanilla – cresc mai ales in Spania, sunt mari, de culoare verde si au o forma rotunjita. Pot fi consumate ca atare, dar si insotind mancaruri din peste si salate precum cea de icre.

Arbequina – provin mai ales din Spania, au marimea fructelor de afin, o culoare verde inchis si o savoare puternica. Sunt indicate pentru salate, dar si alaturi de mancaruri cu carne fina.  Pot fi folosite si pentru a fi umplute cu diverse legume sau carne.

Cerignola – sunt printre cele mai mari masline de pe piata, au o textura carnoasa si o aroma usor dulce. Merg foarte bine pe post de aperitiv, alaturi de branzeturi.

Picholine – cresc mai ales in Franta si Maroc, au o savoare fina, astfel ca au nevoie de mancaruri care sa le puna in valoare.

– sunt printre cele mai mici masline, insa au o aroma puternica. Au un aspect negru-purpuriu, cu o piele fina . Sunt indicate pentru salate, cea mai cunoscuta reteta in care sunt folosite fiind cea de salata Nicoise.


Cum sa alegi maslinele
 

In comert, maslinele se gasesc ambalate in cutii sau butoaie, asa cum vin din tarile care le produc. Insa ei care nu doresc sa cumpere un astfel de recipient in intregime, pot alege varianta vrac, la suta de grame.

Alege maslinele in functie de ce vrei sa faci cu ele, dar si tinand cont de preferintele familiei. Gusta-le inainte, pentru a le cumpara pe cele care iti plac cel mai mult.

Cauta maslinele care sa fie intregi, fara urme ca ar fi fost lovite sau zgariate. Ocoleste-le pe cele cu pielita rupta si pe cele foarte moi. Fereste-te si de cele care au o culoare schimbata, este semn ca s-au invechit.

Verifica-le termenul de garantie si asigura-te ca in magazin au fost depozitate in conditii potrivite: la racoare , in sucul lor, in care nu au fost adaugate alte substante.

Iar daca unul dintre membrii familiei tale este la dieta, ocoleste maslinele in saramura . Acestea contin multa sare, astfel ca va trebui sa ai grija la folosirea lor in mancare.
 

Cum sa pastrezi maslinele la tine acasa
 

Cea mai intalnita modalitate de a depozita maslinele acasa este in frigider. Astfel, ele se vor pastra pentru mai mult timp. Cea mai buna modalitate este sa le tii in frigider, intr-un recipient in care sa nu intre aer.

Iar in cazul in care ai cumparat un recipient (butoi sau cutie) nedesfacut cu masline, tine-l intr-un spatiu racoros si ferit de lumina, pentru a-i pastra continutul in stare buna pentru cat mai mult timp.

Sursa foto : ayeshahaq.files.wordpress.com
 

  •   2010-06-18
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Diana Andrei

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii