Nautul este o planta leguminoasa cunoscuta pentru beneficiile sale asupra sanatatii. Originar din Asia Mica, nautul este astazi folosit la scara larga, fiind un ingredient apreciat in bucatariile multor popoare. Unul dintre cele mai cunoscute preparate pe baza de naut este humusul, disponibil in special in bucatariile tarilor arabe. Pentru a te putea bucura de el este important sa stii cum sa-l alegi si cum sa-l pastrezi.
 

Cum alegi nautul
 

Cand alegi nautul, verifica bine ca boabele sa fie uscate, curate si ferme. Culoarea nautului trebuie sa fie una uniforma. Pachetul sau ambalajul produsului trebuie sa intact, sa nu prezinte urme de gauri sau de insecte. Pe langa nautul uscat, mai poti alege si nautul sub forma de conserva. Verifica data acestuia si apoi foloseste intreaga conserva odata ce o deschizi. Pentru acest lucru va trebui sa scurgi nautul de lichid.
 

Cum sa depozitezi nautul
 

Poti pastra nautul chiar la temperatura camerei, intr-un loc mai racoros si intunecos. Inchide-l intr-o punga sau un recipient sigilat, astfel incat sa-l feresti de umezeala si de insecte. Conservele de naut pot fi depozitate la temperatura camerei si folosite inainte de data de expirare.

Chiar daca pentru a face mancare cu naut acesta trebuie spalat bine in praalabil, nu trebuie sa faci acest lucru atunci cand il aduci acasa si-l depozitezi. Cat timp sta la pastrat, nautul trebuie sa fie ferit de orice urme de apa sau umezeala.

Nautul gatit trebuie pus in frigider, unde rezista cam 3 zile pana cand trebuie aruncat. Pachetul de naut care a fost folosit doar partial trebuie scos din ambalajul sau initial si pus intr-un recipient inchis ermetic. Daca nautul elimina un miros neplacut , atunci acesta trebuie aruncat.

In cazul in care cumperi mai multe pachete in perioade diferite de timp si muti continutul in alt recipient, foloseste doua recipiente diferite. Nautul dintr-un pachet nu este de obicei identic cu nautul din alt pachet deoarece are date de expirare diferite, niveluri de uscaciune diferite etc.

  •   2011-08-30
  •  

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.