Sfaturi culinare

#sfecla #legume #sfecla rosie #legume de toamna

Cum sa alegi si sa depozitezi sfecla rosie

Sfecla rosie este o leguma potrivita pentru sezonul rece. In perioada de iarna, aceasta poate fi folosita atat la felurile principale, cat si in salate. Pentru a profita de calitatile sale, este bine sa stii cum sa o alegi si cum sa o depozitezi.


Cum sa alegi sfecla rosie


Cand alegi sfecla rosie, trebuie sa te uiti dupa cea care este suficient de grea. Suprafata ei trebuie sa fie ferma si neteda. Daca sfecla este prea moale, atunci inseamna ca ai nimerit una care nu mai este proaspata.

Alege mai degraba sfeclele micute, decat pe cele mari. Vor fi mai dulci si mai gustoase.

In cazul in care nimeresti o sfecla cu frunze, acestea ar trebui sa fie verzi si proaspete. In cazul in care par ingalbenite sau ofilite, atunci sfecla este probabil una veche.

De asemenea, uita-te bine la radacina . De preferinta, aceasta nu ar trebui sa aiba imperfectiuni. Sfeclele deteriorate pot fi consumate daca li se inlatura zona cu imperfectiuni, dar nu sunt bune pentru a fi depozitate. In schimb, cele bune pot fi depozitate pana la 10 zile. Daca radacina are deja niste perisori, acest lucru indica faptul ca sfecla nu mai este noua.

Cand alegi sfecla, trebuie sa ai in vedere si modul in care vrei sa o folosesti. Sfeclele rosii si micute sunt ideale pentru a fi puse in salate. Frunzele pot fi folosite proaspete sau gatite, atat ca o garnitura precum cele de spanac, cat si in preparate precum salatele, supele sau sosurile.


Cum sa depozitezi sfecla rosie


Pentru a putea fi depozitata, sfecla rosie trebuie sa fie nealterata, fara julituri sau alte imperfectiuni. Pune-o in frigider, intr-un loc intunecos. Va rezista cateva saptamani. Cand o depozitezi, lasa-o intreaga, pentru ca asa isi pastreaza mai bine culoarea si proprietatile. O vei decoji si ii vei taia tulpina inainte sa o folosesti in mancare.

Frunzele ar trebui puse intr-o punga de plastic si tinute la frigider in jur de 2 zile, inainte de a fi folosite.

Daca se doreste congelarea, atunci leguma poate fi pusa la congelator atat intreaga, cat si taiata, intr-o punga de plastic stransa bine, pentru a nu lasa aerul sa patrunda. Se poate pastra astfel cateva luni.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului