Sfaturi culinare

#struguri #fructe #fructe de toamna

Cum sa alegi si sa depozitezi strugurii

Printre fructele specifice toamnei se afla si strugurii. Atunci cand ii cumperi pentru a-i consuma acasa, ar trebui sa-i alegi si sa-i pastrezi cu grija, pentru ca sunt niste fructe pretentioase. Iata cateva sfaturi despre cum sa alegi si sa depozitezi strugurii.
 

Cum sa alegi strugurii
 

Atunci cand cumperi struguri , cauta-i pe cei cu un aspect sanatos, care sa aiba o culoare vie. Coaja boabelor de struguri trebuie sa fie usor transparenta iar boabele ar fi bine sa fie tari.

Alege boabele care au o urma de pulbere alba ramasa pe coaja. Prezenta acesteia este semnul ca strugurii sunt proaspeti si ca nu au fost atinsi de multe maini.

Ocoleste strugurii cu pete sau zone moi, precum si pe cei cu cozile inmuiate. Cozile trebuie sa fie tari, verzi si cat mai bine legate de boabele de strugure – acestea sunt caracteristicile fructelor sanatoase. Fereste-te de cei care au boabele verzi sau cu o nuanta de verzui, pentru ca acestia nu sunt bine copti.  In cazul strugurilor negri, evita strugurii de culoare deschisa sau cu dungi de culoare deschisa, pentru ca acestia nu sunt complet copti. 

Incearca sa mirosi ciorchinii de struguri: daca mirosul este unul fumat , atunci ai nimerit fructe bune. Daca insa ciorchinii au urme de miros acru, atunci strugurii sunt aproape de a se strica.

Daca ii cumperi din magazin, cauta-i pe cei care sunt depozitati intr-un spatiu racoros, aflat in apropierea sau chiar in interiorul vitrinelor frigorifice. Daca ii gasesti ambalati in pungi, ii poti lua cu incredere, pentru ca de obicei acestia sunt mai bine protejati.
 

Cum sa pastrezi strugurii
 

Strugurii pot fi pastrati fie la temperatura camerei, fie in frigider , fie in congelator . Atunci cand ii consumi imediat, ii poti tine la temperatura camerei. Atentie insa, perioada de expunere la aceasta temperatura nu trebuie sa fie mai mare de cateva ore.

In rest, cel mai bine strugurii se pastreaza in frigider. Aseaza-i intre cateva prosopele de hartie si pune-i in frigider, fie intr-o punga in care sa intre aer, fie direct in cutia pentru legume si fructe. Daca ti se pare ca ciorchinele intreg ocupa mult spatiu, scoate bobitele de pe ciorchine si pune-le pe ele in frigider, intr-o cutie in care sa poata intra aer.

Nu-i spala inainte de a-i introduce in frigider pentru ca apa le va grabi deteriorarea.

In cazul in care trebuie sa-i tii mai mult de 10 zile, pune-i direct la congelator. Continutul ridicat in apa ii va face sa inghete si apoi sa se dezghete usor, neschimbandu-le gustul.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare