Sfaturi culinare

#varza #sfaturi culinare # sfaturi de gatit

Cum sa alegi si sa depozitezi varza

Varza este unul dintre cele mai comune si mai ieftine alimente din bucatarie. Planta ierbacee bienala, varza are origini mediteraneene. Astazi, ea este larg raspandita pe glob si se consuma fie cruda, fie gatita. Planta reprezinta o sursa bogata de fibre, potasiu, vitamina C, precum si alti nutrienti. Cand cumperi varza, este important sa stii sa alegi un exemplar bun si sa o depozitezi intr-un mod corespunzator.
 

Cum alegi varza
 

Varza proaspata trebuie sa aiba frunzele crocante, cu o culoare intr-o nuanta puternica. Culoarea acesteia variaza de la purpuriu si rosu la verde si alb.

Testeaza capul, acesta trebuie sa fie ferm si greu, fara pete maronii, negre sau zone moi. Nu cumpara o varza daca prezinta frunze ingalbenite deoarece planta este deja trecuta. Frunzele de la varza rosie si alba sunt tari si compacte. Frunzele de la alte tipuri de varza, precum Napa, trebuie sa aiba un aspect sanatos, iar vinisoarele din frunze sa fie bine definite. Frunzele exterioare puternic degradate pot fi un semn ca planta a fost atacata de viermi sau alti daunatori .

Este mai bine sa cumperi o varza intreaga decat una taiata, deoarece, odata ce se taie, planta incepe sa-si piarda din vitamine si alte proprietati.
 

Cum sa depozitezi varza
 

Pentru ca varza sa reziste bine o perioada lunga, trebuie sa stii doua lucruri esentiale. Varza se pastreaza cel mai bine la rece. Numai astfel aceasta isi pastreaza continutul de vitamina C. De asemenea, varza nu trebuie taiata decat in momentul in care decizi sa o folosesti in mancare.

Pune varza intr-o punga curata si uscata, inchide-o si depoziteaza in frigider. Poti sa folosesti sertarul sau spatiul pentru legume. Daca nu o tai, varza ar putea sa se pastreze bine cel putin o saptamana. Odata taiata, insa, trebuie sa o folosesti la mancare in maxim 2 zile.

De asemenea, poti pune varza taiata in pungi de plastic sigilate pentru a le congela. Varza congelata se pastreaza o perioada de 10 - 12 luni.

Inainte de a folosi varza, smulge frunzele de la suprafata capatanii si arunca-le.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului