Sfaturi culinare

#rodie #fructe exotice #fructe

Cum sa alegi si sa pastrezi o rodie

Rodiile sunt la origine fructe exotice , dar au inceput sa apara si in supermarketurile romanesti. Desi originare din Iran, Orientul Mijlociu si zonele mediteraneene, acum rodiile cresc mai ales in Spania, America, Orientul Mijlociu si India.

Ele au forma rotunda, asemanatoare cu a merelor, cu o piele tare si stralucitoare, cu nuante galbene si rosii iar in interior au niste saculeti de culoare rubinie, precum o bijuterie, cu consistenta suculenta, dar si carnoasa, in care se adapostesc si seminte albe. Saculetii stau alaturi de un fel de maduva galbena, cu gust amarui.
Rodiile au inceput sa fie mai cunoscute dupa ce mai multi cercetatori le-au descoperit proprietatile nutritionale, bazate pe vitamine si antioxidanti, care le transforma in niste fructe foarte cautate. Cu toate acestea, cunoscatorii le-au cautat intotdeauna pentru savoarea lor.

Cum se aleg rodiile


In Romania, rodiile pot fi gasite in magazinele care aduc fructe din import. Pentru a beneficia de savoarea si gustul celor mai bune fructe, este indicat sa le alegi pe cele mai bune, adica pe cele cu coaja proaspata si stralucitoare, care sa nu aiba vreun defect. Feriti-va de acelea pe care s-a aplicat cate un mic plasture (poate fi cel pe care se trece tara de provenienta sau termenul de valabilitate) si cautati-le pe cele mai grele, pentru ca acelea au mai mult suc.

Cum se pastreaza rodiile

Aceste fructe trebuiesc pastrate in frigider, intr-o punga perforata. Astfel rezista cateva saptamani, in rest putand fi pastrate ca si merele.

Cum pot fi gatite rodiile


Dupa ce ati desfacut fructul, impungandu-l cu un cutit, si apoi deschizandu-l, separati mijlocul, cu membranele pulpei albe si pielea de saculetii cu seminte. Pentru a face mai usoara separarea, faceti aceasta operatiune intr-un bol cu apa, acolo unde sacii cu seminte si pulpa vor pluti. Mai exista si posibilitatea sa bagati tot fructul in frigider, sa-l inghetati, facand astfel pulpa mai usor de separat.

Samburii pot fi consumati ca atare, desi partea cea mai dorita este carnea suculenta. Gustul depinde de tipul de rodie , adica de subspecia din care face parte, dar si de coacerea fructului.

Sucul de rodie poate fi foarte dulce sau acrisor, dar cele mai multe fructe au un gust moderat, cu note de acrisor, datorate acidului tanic continut de sucul fructului. Pentru a extrage sucul, puneti semintele (saculetii din interiorul fructului) intr-o sita si apasati-le cu partea de spate a unei linguri. Stoarceti saculetii cu grija pentru ca membranele acestora pot da un gust amarui sucului, in cazul in care sunt apasate prea puternic. In plus, atunci cand folositi sucul rodiei pentru a gati sau atunci cand il beti, trebuie sa stiti ca pateaza.

In cazul in care vreti sa folositi direct pulpa, respectiv interiorul fructului, trebuie sa stiti sa puteti sa ii scoateti pielea folosind un ac, astfel samburii fiind nevoiti sa iasa afara. Samburii sunt folositi drept condimente in anumite bucatarii orientale.

Daca vreti sa consumati frustul ca atare, puteti sa il mancati direct din coaja, folosind o scobitoare. Puteti insa sa presarati suc de rodie peste salate, fructe proaspat taiate, peste marinate sau feluri principale cu orez. De asemenea puteti sa folositi rodii pentru a decora mancaruri de rata, peste, pui sau porc.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete