Sfaturi culinare

#papaya #fructe #fructe exotice

Cum sa alegi si sa pastrezi papaya

Papaya este un fruct exotic , cultivat cu precadere in tarile tropicale. Fructul este bogat in vitaminele A, C si E si este folosit cu succes in preparatele pe baza de carne de pui si peste. Poate constitui si un desert savuros, pigmentata cu diverse mirodenii precum scortisoara sai busuioc. Dar cum stii ca fructul ales de tine este unul proaspat? Si apoi, cum sa pastrezi papaya acasa in conditii optime?


Cum sa alegi papaya
 

1 Alege fructele care au o culoare verde spre galben. Daca vezi zone in care fructul pare sa fie julit, nu-ti fa probleme, este ceva normal, atata timp cat nu este vorba despre pete multe. Testeaza-l cu degetul. Ar trebui sa-l poti strapunge cu unghia, sa-i simti miezul. Daca insa pare buretos si moale, iar mirosul lui nu este dulce si proaspat, atunci fructul nu mai este bun de consum

2 Daca urmeaza sa consumi fructul in urmatoarele doua zile, atunci poti cumpara un fruct mai copt. Coaja trebuie sa fie roscata- portocalie , putin moale la apasare.

3Poti cumpara si fructe de papaya semicoapte. Acestea sunt verzi-galbui si se coc acasa in 2-3 zile.

4 Un fruct de papaya necopt are coaja verde si fructul este tare la apasare. Miezul de papaya necopt inca trebuie sa aiba o culoare alba-oranj. Cu fructele de papaya necoapte poti sa faci si diverse preparate, precum salate in stil asiatic.
 

Cum sa depozitezi papaya
 

1 Daca fructele de papaya nu sunt inca tocmai coapte, le poti inveli in hartie, langa o banana si sa le lasi sa se coaca la temperatura camerei.

2 Fructele de papaya care sunt coapte se tin la frigider intr-o punga de plastic. Vor rezista in jur de o saptamana, dar este recomandat sa le mananci in primele 2 zile dupa cumparare. Cu cat este fructul mai copt, cu atat va rezista mai putin timp in frigider.

3 Pentru a congela papaya, trebuie sa tai fructul pe lungime si sa scoti semintele. Poti scobi usor cu o lingura, avand grija sa iei doar semintele, nu si pulpa fructului. Apoi poti taia fructul in bucati. Inveleste fiecare bucata in hartie de copt si pune-le in congelator. Astfel, nu vei avea la final o masa nedefinita de papaya inghetata.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului