Sfaturi culinare

#ulei #peste #ton

Cum sa alegi tonul

Tonul este unul dintre cele mai raspandite tipuri de pesti. Proaspat sau conservat, tonul reprezinta un ingredient frecvent in orice bucatarie. Pentru ca reteta sa-ti reuseasca, trebuie sa stii cum sa alegi un ton proaspat si cum sa diferentiezi diversele tipuri de conserve.

Tonul este un peste de apa sarata, apartinand familiei Scombridae, din care face parte si macroul. Tonul traieste in regiuni precum Oceanul Pacific, Indian, Atlantic sau Marea Mediterana .

Pe langa pestele proaspat, extrem de raspandit este tonul la conserva. Primele conserve de ton au fost create la inceputul secolului XX.
Pestele de ocean este contraindicat pentru consum, in cazul femeilor insarcinate sau al copiilor, deoarece poate contine mercur.
 

Tonul proaspat
 

Tonul crud are o culoare rosiatica, mergand de la nuantele cele mai deschise, rozalii, la cele inchise. Carnea de ton proaspat are un gust pregnant si o textura uleioasa. De fapt, la fel ca somonul, tonul este un peste bogat in Omega 3.

Tonul proaspat se vinde adesea sub forma de file, deoarece pielea acestuia este destul de tare. Daca totusi cumperi pestele intreg, verifica sa nu aiba pete suspecte pe suprafata corpului si ca pielea acestuia sa nu straluceasca precum un curcubeu .

Pentru a cumpara ton proaspat, este recomandat sa-l iei in sezonul lui, de la sfarsitul primaverii la inceputul toamnei.
 

Tonul conservat
 

Tonul conservat (conserva metalica sau la borcan) este alb la culoare. In general, conservele sunt cele de ton in suc propriu, ton in apa sau ton in ulei (ulei de masline, ulei de floarea soarelui).

Tonul in ulei nu este recomandat tuturor persoanelor, uleiul facandu-l mai greu de digerat. Pe de alta parte, cel mai putin interesant pare a fi tonul in apa, deoarece acestuia ii lipseste aproape cu desavarsire gustul.

Conservele de ton contin fie bucati semi-ferme, potrivite pentru salata, fie ton maruntit. Acesta din urma este un ton de o calitate mai slaba.

Un alt produs este pasta sau pateul de ton. Aceasta este potrivita pentru sandwich -uri dar si pentru aperitive cu ton.
 

Ce sa alegi
 

Alegerea tonului depinde de preparatul la care te-ai gandit. Pentru un sandwich cu ton, fara sosuri , este recomandat sa folosesti ton conservat in ulei, deoarece tonul in apa nu va da consistenta sandwich-ului.

Tonul in apa poate fi folosit cu succes in retetele in care carnea pestelui trebuie amesteca cu diverse sosuri, precum maioneza. Tonul in apa este recomandat si in cazul persoanelor aflate la dieta.

In cazul dietei, evita tonul in ulei, precum si tonul bogat in sodiu. Ar trebui sa gasesti pe eticheta informatii despre continutul de sare al conservei.

Tonul in ulei are mai multe calorii (peste 200 kcal) comparativ cu tonul in suc propriu (sub 100 kcal).

Daca pregatesti ton la cuptor, atunci fireste ca ai nevoie de file de ton proaspat. Cu cat are carnea mai inchisa la culoare, cu atat gustul sau va fi mai pregnant.
 

  •   2011-02-15
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii