Sfaturi culinare

#craciun #masa de craciun #masa festiva

Cum sa aranjezi masa de Craciun

In aceste zile premergatoare Craciunului, fiecare gospodina se gandeste la masa de sarbatori , la cum o va aranja astfel incat familia si musafirii sa fie impresionati si sa-si aminteasca cu drag de aceste momente. Si cum o masa perfecta trebuie sa fie nu doar frumos aranjata, ci si sa contina un meniu special, Culinar.Acasa.ro iti ofera cateva idei legate de cum sa aranjezi masa de Craciun.

Masa de Craciun ar trebui sa arate festiv si special, impresionant si cald in acelasi timp, pentru a imbina bucuria sarbatorilor cu cea de a strange in jurul mesei familia si prietenii. De aceea ar trebui sa folosesti ornamente specifice Craciunului pentru a decora masa si meniu adaptat Craciunului. Nu uita insa sa incerci sa impaci cat mai multe gusturi si preferinte, mai ales daca stii ca printre invitati ai si persoane care mananca dietetic sau vegetarian.

Cum decorezi masa de Craciun

Pentru a decora masa de Craciun poti fie sa apelezi la varianta cumpararii ornamentelor din comert, fie sa le confectionezi acasa. Pentru ca masa sa arate cat mai atragator, ai putea folosi lumanari, asezate in sfesnice de sarbatoare, invelite sau personalizate, ghirlande de brad, fata de masa alba eleganta sau in combinatie cu teme si simboluri de Craciun, servetele desenate cu desene caracteristice perioadei sau servete elegante, colorate. Culorile predominante pentru masa de Craciun ar trebui sa fie rosul, auriul sau argintiul, verdele, in combinatii placute pentru ochi si care sa denote atmosfera de sarbatoare.

Cel mai bine ar fi ca in centrul mesei sa existe un aranjament specific de Craciun, cu brad, Mos Craciun sau alte figuri reprezentative pentru aceasta sarbatoare, ori pur si simplu cu lumanari. In cazul in care folosesti un aranjament de brad sau vasc, il poti insoti, din loc in loc, cu lumanarele asezate pe mici platouase, inconjurate de diverse fructe colorate sau sfesnice cu mai multe lumanari.

Farfuriile ar trebui sa aiba si ele motive specifice acestei ocazii, iar deasupra ai putea incerca sa asezi cate un mic cadou, pentru fiecare invitat, care poate fi o prajiturica, un mic ornament de Craciun sau poate o bomboana. Daca vei avea o masa mare, cu multi invitati, locurile acestora ar putea fi marcate cu carti de vizita personalizate cu simboluri ale acestei sarbatori.

Poti folosi pentru ornarea mesei si crengute de vasc, bucatele de staniol, mici globulete, feriga, fructe mici colorate sau mandarine. De asemenea, pe masa ar putea fi puse si fructiere, cu banane, mere, portocale, struguri, mandarine, kiwi, care ar putea aduce nu doar un aspect estetic, ci si posibilitatea pentru invitati de a gusta din ele inainte de a aduce mancarea.

Cum alegi meniul pentru masa de Craciun

In ce priveste meniul, cel mai bine ar fi ca acesta sa fie cat mai diversificat, astfel incat oricine sa poata alege ceva pe propriul plac, fie ca tine sau nu o anume dieta.

Astfel, pe langa traditionalele sarmale de porc ar trebui sa existe si sarmalute cu carne de pui, cat mai dietetice, iar pe langa carnati, toba, caltabos, racituri sau chisca, ar trebui sa existe si salate si alte feluri de mancare dietetice, iar pe langa ciorba de porc ar trebui sa existe si supe de pui sau legume.

Nici la capitolul dulciuri nu ar trebui sa se simta vreun lips, toate acestea fiind insotite de vinuri albe si rosii, in functie de tipurile de mancare servite.

Platourile cu mancare ar putea contine si peste si fructe de mare, dar si carne de curcan sau pui, care mai mult ca sigur ii vor incanta pe invitati.

Iata cateva idei de mancaruri care ar putea fi servite la masa de Craciun:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului