Sfaturi culinare

#boabe cafea #amaretto coffee #irish cofee #arome cafea #cafea

Cum sa aromatizezi cafeaua

Iti fac cu ochiul acele cafele cu frisca, cu lichior sau crema de alune, de la restaurantele din oras, dar nu-ti place pretul? Daca nu vrei sa dai o caruta de bani pe o cescuta de cafea aromatizata, o poti face singur acasa .

Cafeaua obisnuita poate fi transformata intr-o bautura aromata inedita, deosebit de gustoasa, daca alegem mirodeniile si ingredientele potrivite. Iata ce trebuie sa stii despre acest procedeu:

1. Cafeaua se aromatizeaza din cele mai vechi timpuri

Aromatizarea cafelei este un procedeu vechi, care dateaza inca din antichitate, la popoarele arabe. Era consumata la evenimente speciale sau ca desert. Apoi, prin secolul al XVII-lea, mari pasionati de ciocolata au inceput sa combine cafeaua cu acest produs dulce.

2. Aromatizarea artificiala, avantaj sau dezavantaj?

Astazi, cafeaua obisnuita se aromatizeaza adaugand scortisoara, alune, amaretto etc. Initial, cafeaua aleasa pentru aromatizare poate fi facuta din boabe negre sau in amestec, inclusiv cafea decofeinizata. Procedeul artificial este cel de tratare a boabelor inca fierbinti cu aromele dorite, pentru a fi absorbite mai bine si, astfel, pentru a obtine o aroma mai puternica.

irish coffeeNu toti vanzatorii se inghesuie sa vanda acest tip de cafea, din cauza mirosului mult mai intens si a gustului, unii consumatori simtind un gust oarecum metalic, in timp ce altii se bucura de combinatia de arome. Cand alegi cafeaua boabe (deja aromatizata), trebuie sa verifici exteriorul acestora. Cu cat sunt mai lucioase, cu atat contin mai multa aroma. Cu cat sunt mai negricioase, cu atat au fost prajite mai mult, astfel incat aroma cafelei naturale sa domine aroma adaugata.

Este recomandabil sa nu fie nici prea lucioase, nici prea terne. In cazul in care se poate, ia un bob in mana si framanta-l putin intre degete. Unei cafele bune ar trebui sa-i simti mirosul.

3. Retete simple si rapide


Exista, insa, produse naturale pe care le poti adauga in cafeaua obisnuita, preparand singur produsul final. Cele mai cunoscute ingrediente sunt alunele, ciocolata, vanilia, amaretto si irish cream.

O reteta din elemente naturale, care te costa putin, o reprezinta cafeaua cu scortisoara. Trebuie doar sa pui apa rece in aparatul de cafea si sa adaugi in filtru cafeaua dorita, impreuna cu cateva betigase de scortisoara. Aceasta din urma mareste aroma cafelei si totodata, ii confera un gust aparte, natural 100%. Cand este gata, poti turna si putin lapte si zahar, dupa gust. Pentru cafeaua bavareza cu menta, se pun 2-3 lingurite de cafea instant, o lingurita de zahar, o lingurita de frunze uscate de menta si 2-3 lingurite de frisca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului