caramelizata este unul dintre cele mai comune procedee in bucatarie, fiind folosita in numeroase retete. Insa pe cat de simplu pare, pe atat de multe probleme pune daca nu se cunosc detalii precum nivelul focului sau cantitatea de ulei.
Iata in continuare cum sa caramelizezi ceapa corect:
1 Ce inseamna acest procedeu
Ceapa caramelizata este un procedeu prin care se scoate zaharul natural din leguma fara ca aceasta sa se arda. Ceapa caramelizata este folosita in sosuri, fripturi, tocanite etc. Pe masura ce sucurile naturale ies din ceapa, aceasta capata o culoare placuta, auriu-maronie. Pe masura ce ceapa se caramelizeaza, se poate micsora putin intensitatea flacarii.
2 Ce ingrediente folosesti
Pentru poti folosi atat ceapa alba, cat si rosie. Daca vrei sa prepari o cantitate mai mare de ceapa, fa-o in mai multe serii. Asa se va carameliza in loc sa fiarba in tigaie.
Mai ai nevoie de putin ulei vegetal sau unt, la care se adauga sare si chiar putin piper si zahar. Ingredientele de baza, insa, sunt uleiul si ceapa. Unele retete includ zahar brun.
3 Tigaia
Pentru acest preparat este recomandat sa se foloseasca o tigaie de calitate, antiaderenta. Astfel nu vor exista probleme cu resturi de mancare lipita sau arsa, chiar daca se gateste la temperatura inalta. In timpul prepararii, tigaia nu se agita prea mult.
4 Caldura
Pentru ceapa caramelizata se pune tigaia la foc puternic, pentru ca leguma sa-si elimine sucurile naturale.
5 Uleiul
Pentru ceapa caramelizata se foloseste putin ulei, insa nu doar un strop. Cand cantitatea de ulei este prea mare, ceapa se prajeste fara sa se caramelizeze. Cand cantitatea este prea mica, ceapa se arde. Inainte sa pui ceapa, uleiul trebuie sa fie deja incins. In cazul in care se foloseste unt, ceapa trebuie facuta rapid deoarece untul se arde mai repede decat uleiul.
In cazul in care ceapa incepe sa se lipeasca de fundul tigaii se poate adauga putina apa, vin sau supa pentru a o desprinde.
6 Cum folosesti ceapa caramelizata
Ceapa caramelizata poate fi folosita cu succes in sandwichuri, pe pizza, pe , in , supe, carne, peste, mancaruri cu oua si chiar diverse aperitive.