Sfaturi culinare

#dovlecei #provizii #depozitare

Cum sa conservi dovleceii pentru iarna

Cei care vor sa faca mancaruri cu dovlecei in timpul iernii pot sa-i conserve. Exista mai multe metode si retete pentru dovleceii conservati. Pentru a o alege pe cea mai potrivita pentru tine, tine cont de aspectele urmatoare:
 

1 Alege cu grija dovleceii


Dovleceii pe care vrei sa-i conservi trebuie sa fie de foarte buna calitate. Alege-i pe cei mai tineri si spala-i bine.

Daca se vor conserva intregi, atunci trebuie sa alegi dovlecei mici. Cand este vorba despre dovlecei mari, acestia se taie in bucati.

Dovleceii murati pot fi folositi la numeroase mancaruri. Ingredientele de baza pentru murare sunt apa, sarea, otetul, zaharul. Apoi, in functie de varianta aleasa, pot fi ulei, suc de rosii, ghimbir, patrunjel , hrean etc.


2
Alege o metoda de conservare potrivita cu forma de utilizare



Trebuie sa te gandesti in primul rand ce fel de mancaruri vrei sa faci cu dovleceii. Asa vei putea sa alegi cea mai potrivita forma de conservare. De exemplu, daca vrei sa faci musaca , atunci ii poti usca intr-o cratita incinsa inainte de a-i pune in borcane si a-i fierbe.


Dovlecei conservati in sare


Daca vrei sa-i conservi in sare, ai nevoie, pe langa dovlecei, de sare, marar, borcane.

Trebuie sa folosesti cam 1 kilogram de sare la 10 kilograme de dovlecei. Acestia trebuie rasi dupa ce li s-au scos samburii. Apoi se pun in borcane, impreuna cu sarea care ii va separa in straturi. Se adauga mararul 100 – 150 grame si se sigileaza borcanul. Acesta trebuie sa stea intr-un loc la racoare.


Dovlecei in suc de rosii



Daca vrei sa-i pui la conservat in suc de rosii, atunci acesta trebuie adaugat deasupra dovleceilor, dupa ce au fost pusi in borcane. Pentru a-i conserva, dovleceii trebuie sa fie decojiti si taiati, apoi opariti in jur de 5 minute.


Dovlecei cu ghimbir



La 3 ½ kg de dovlecei se adauga 1,8 kg de zahar si 200 grame de ghimbir conservat, sucul de la 3 lamai  si coaja acestora. Se lasa compozitia sa stea peste noapte . Apoi se pune la fiert, impreuna cu o cana de apa. Apoi se pun la borcan, se sigileaza si se fierb 10 minute.
Dovlecei cu piper

Pentru dovleceii cu piper ai nevoie de 1 kg de dovlecei, 6 boabe de piper, 450 ml otet, 125 gr zahar, 25 gr mustar, 1 lingurita curry pudra, 1 lingurita ghimbir si 125 g sare grunjoasa. Dovleceii se spala, li se indeparteaza samburii, sunt taiati si presarati cu sare. Trebuie apoi sa fie lasati astfel peste noapte. Apoi se amesteca ghimbirul cu putra de curry, mustarul si boabele de piper si se pune totul pe foc, lasand la fiert 5 minute. Apoi se fierb dovleceii, lasandu-i la foc mic pana devin moi. Se pun in borcane si se sigileaza.
 

Reclama in inchide in secunde

×

  •   2010-09-30
  •   51711 vizualizari
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului