Sfaturi culinare

#branza #depozitare #depozitare branza #branzaturi

Cum sa cumperi si sa depozitezi branza

Gustoasa si aromata, branza poate fi folosita cu orice ocazie. Poate fi un mic dejun hranitor sau un aperitiv elegant, alaturi de un pahar de vin. Dar cat de indicat este sa-ti faci aprovizionarea cumparand cantitati mari de branza? Descopera in continuare semnele care te ajuta sa alegi o branza de calitate si modalitatile de a o depozita.

Cum sa cumperi branza

 

Daca cumperi branza din magazin, asigura-te ca este bine ambalata si sigilata. Daca ambalajul este transparent, asigura-te ca branza dinautru arata bine. Aceasta nu trebuie sa fie nici decolorata, nici uscata. De asemenea, branza nu trebuie sa aiba o textura cleioasa si nici sa elimine mirosuri de amoniac sau alte mirosuri suspecte. Este bine sa verifici si data de valabilitate a produsului.

Daca cumperi branza de la producatori si o vei gusta in piata, trebuie sa stii ca aceasta degustare poate dauna sanatatii. Produsul poate sa nu indeplineasca standardele de igiena, asezat adesea intr-o vitrina de sticla mai mult sau mai putin curata; tu poti fi murdar pe maini etc. O alta varianta de a primi branza de la producatori este sa-ti gasesti un producator care vine la tine in localitate in mod constant. Daca este un om curat si produsele lui pe baza de lapte te multumesc, iti poti face aprovizionarea de la el, direct.

Cum sa depozitezi branza

1.Ambalaj.

Branza poate fi depozitata in frigider. Una dintre cele mai bune zone din frigider pentru depozitare este spatiul pentru legume si verdeturi .

Pentru acest lucru, trebuie intai sa fie depozitata intr-un recipient cum sunt caserolele (cu capac), pentru a o proteja de efectul aerului. Daca sta la aer, se va mucegai. In loc de caserola, se mai poate folosi punga de hartie sau hartia in sine. Hartia cerata sau folia de aluminiu reprezinta alte optiuni. Astfel ambalata, branza se afla la adapost de aer si poate in continuare sa respire, fara sa se usuce. Branza are nevoie sa respire deoarece este un organism viu, format din bacterii si enzime care au nevoie de aer, desi prea mult aer usuca branza.

Branza proaspata trebuie lasata in ambalajul ei original, in frigider si trebuie consumata de obicei rapid.

Pentru depozitarea pe o perioada lunga de timp, bine sa se evite pungile de plastic, pentru depozitare, deoarece acestea nu lasa produsul sa respire. Orice branza ambalata, odata desfacuta pentru a se consuma o bucata din ea, trebuie impachetata la loc, dar de preferinta intr-un ambalaj nou, deoarece hartia cerata sau foaia de aluminiu initiala nu-si vor mai face treaba la fel de bine si a doua oara.

2.Branzeturi diferite.

In cazul in care trebuie sa depozitezi mai multe soiuri de branza, acestea nu trebuie sa se atinga intre ele. In functie de tipul de branza, se alege si metoda de depozitare. Branza tare, precum parmezanul, trebuie invelita in plastic, pentru a nu-si pierde din aroma. Branza Cheddar poate fi ambalata in plastic sau hartie cerata. Pentru gorgonzola sau celebra Brie trebuie folosita hartie cerata sau o caserola. Feta poate fi si ea pusa intr-o cutie de plastic.

3.Inghetare.

Branza matura, care nu mai are atata suc in ea, poate fi pusa la congelator pentru o zi sau ceva mai mult. Inghetarea nu ii schimba aroma intr-un mod drastic si nici textura. Insa procesul de congelare nu prea este recomandat, in cazul branzeturilor. Branza dezghetata poate fi folosita la gatit.

4.Frigider.

Spatiile ideale de depozitare a branzeturilor sunt detinute de producatori si nu sunt la indemana consumatorilor. Pentru ca frigiderul nu este un mediu prielnic, branza nu ar trebui cumparata niciodata pentru o lunga perioada de timp. Frigiderul este prea rece si uscat pentru ca branza sa poata fi depozitata vreme lunga, asa ca cel mai bine este sa cumperi cate putin.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului