Sfaturi culinare

#paste #pasta #lasagna #cum sa cumperi pastele #cum sa pregatesti pastele #culinar #sfaturi culinare

Cum sa cumperi si sa pregatesti pastele pentru gatit

Pastele sunt nelipsite in bucatarie. Fie care esti pasionat de lasagna sau de bucataria italiana, pastele sunt folosite in bucatarie sub diferite forme si in diferite mancaruri, care de cele mai multe ori sunt usor de preparat. Pastele pot fi achizitionate din comert, insa pentru cei care prefera ca totul sa fie facut in casa, ei pot sa le faca in casa si sa le pastreze si pentru alte ocazii. De aceea noi va oferim cateva sfaturi despre cum sa cumperi pastele , cum sa le faci acasa, dar si cum sa le pregatesti pentru gatit.

Cum sa cumperi pastele:

1. Daca achizitionezi paste proaspete, decide dupa ce ai verificat intai termenul de valabilitate.
2.Daca vrei sa faci acasa pastele (macaroane sau taitei), ai grija ca ouale si faina sa fie proaspete, astfel incat rezultatul final sa fie cel pe care il doresti.
3. Daca iei paste de anumite forme, fii atent/a sa alegi inlocuitori care sa fie de acelasi tip cu pastele initiale. Pentru asta consulta retetele pe care vrei sa le gatesti si vezi ce fel de paste iti trebuiesc, de ce consistenta si sub ce forma.
4. Atunci cand gatesti, tine cont de faptul ca pastele proaspete cresc putin in timpul fierberii, in timp ce cele uscate aproape isi dubleaza volumul in timpul gatitului.

Cum sa faci pastele acasa:

1. Pentru a face paste mai tari si cu gust mai bun, poti inlocui o jumatate de cana din faina de grau cu o jumatate de cana de faina de gris.
2. Daca folosesti un mixer sau un procesor, tine cont de faptul ca nu vei avea nevoie de atat de multa framantare ca atunci cand faci aluatul manual.
3. Curata bine instrumentele pe care le vei folosi atunci cand vei face pastele. Spala si dezinfecteaza bine si spatiul de lucru, instrumentele (boluri, facalet, mixer), dar si mainile. Repeta operatiunea si dupa ce ai terminat de facut pastele.
4. In cazul in care pastele devin lipicioase in timpul pregatirii, pune putina faina deasupra. In plus, pentru a te asigura ca pastele nu se vor lipi, presara faina si pe facaletul cu care lucrezi, dar si pe masa de lucru.
5. Daca pui aluatul la taiat in masina de taiat pastele, tine cont de faptul ca grosimea stratului de aluat nu trebuie sa fie foarte mare. In plus, daca pastele ies prea lungi, taie-le in jumatate, pentru a le putea manevra mai bine.
6. Pentru a impiedica pastele sa se lipeasca in timpul gatitului sau a taiatului, ar trebui sa lasi aluatul sa stea timp de aproximativ 15 minute. Atunci cand tai aluatul in bucati, nu arunca resturile care raman. Strange-le, amesteca-le si apoi foloseste-le pentru a face noi foi de aluat.
7. Daca faci paste umplute, lucreaza cu maximum de viteza, astfel incat pastele sa nu apuce sa se usuce. Dupa aceea, vor deveni mai greu de manipulat.
8. Daca vrei sa pastrezi pastele pe care le-ai facut trebuie sa tii cont de cateva lucruri: daca ai folosit oua la paste, ar trebui sa le pui in frigider; celelalte le poti pune undeva la racoare, insa nu este neaparat sa fie in frigider.

 

cum sa pregatesti pastele pentru gatit:

1. In cazul in care ai pastele cumparate din magazin, invelite in pungi de plastic, ai grija sa nu le rupi cu mainile goale, ca sa nu te ranesti.
2. Daca folosesti ardei iute la pregatirea sau gatirea pastelor, ai grija sa nu duci mainile la ochi sau spre zone sensibile ale pielii. Imediat dupa ce ai terminat treaba cu ardeiul, spala-te imediat pe maini, pentru a impiedica sa pui din intamplare mana la ochi sau pe fata.
3. Atunci cand fierbi pastele, ai grija sa fie destula apa in vasul in care le fierbi. Adauga-le atunci cand apa a inceput sa fiarba si stai langa ele, avand grija sa nu se fiarba prea tare, pentru ca vor deveni cleioase si moi. Incearca sa respecti timpul de fierbere specificat pe ambalajul pastelor iar in cazul celor proaspete, facute in casa, urmareste-le imediat dupa ce ele au inceput sa se ridice la suprafata apei. Iar daca vrei sa le impiedici sa dea in foc, aseaza o lingura sau furculita de lemn deasupra vasului in care fierb pastele.
4. Foloseste un vas mare atunci cand pui pastele la fiert, pentru ca acestea au nevoie sa se miste atunci cand se fierb. Bucatarii celebri recomanda ca pentru fierberea a  450 - 500 de grame de paste sa se foloseasca o oala de minimum sase litri, care sa fie pe trei sferturi plina cu apa.
5. Inainte de a pune pastele la fiert pune sare in apa in care le veti fierbe. Iar daca fierbi taitei pentru lasagna, adauga in apa si o lingura de ulei, care le va impiedica sa se lipeasca. Insa nu adauga ulei de masline, sau ulei in general, in apa in care fierbi altfel de paste, pentru ca uleiul va ajuta la formarea unui strat care va impiedica fierberea corecta si completa a pastelor.
6. Dupa ce ai pus pastele in apa care fierbe, da focul la un nivel putin mai mic.
7. Daca gatesti paste facute acasa, tine aproape toate instrumentele de care veti avea nevoie atunci cand acestea se vor fierbe: strecuratoare, linguri, vasul in care le veti scurge. Stai langa vasul in care le fierbi, pentru ca acest tip paste are un timp de fierbere redus. Iar in cazul in care amesteci mai multe feluri de paste, incearca sa folosesti de acelasi tip, astfel incat timpii de fierbere sa nu fie foarte diferiti.
8. Amesteca in paste o data sau de doua ori in timp ce se fierb si ai grija ca toate pastele sa se afle in apa, sa nu ramana nici o bucatica pe afara. In cazul in care acest lucru se va intampla, vei avea in farfurie o bucatica din parte care va avea o consistenta tare.
9. Daca atunci cand gatesti pastele vezi ca ele sunt prea uscate, poti sa le adaugi cateva linguri din apa in care le-ai fiert. Le va adauga un plus de savoare.
10. Nu spala sau clati pastele dupa ce le-ai luat de pe foc. Daca le bagi sub jetul de apa le vei lua toata savoarea pe care au capatat-o prin fierbere.
11. Atunci cand faci mancaruri pe baza de paste, incearca sa tii cont de mai multe lucruri: foloseste branza mai slaba, atunci cand vrei sa faci paste cu branza; inlocuieste untul din retete cu ulei de masline; in loc de smantana adauga lapte semi-degresat; incearca sa folosesti carne care sa nu lase multa grasime, pentru a nu reduce din gustul si savoarea pastelor.
12. Alege pastele in functie de mancarea pe care vrei sa o faci sau gateste mancarea in functie de pastele pe care le ai la dispozitie. Trebuie sa stii ca pastele subtiri si fine, precum rigatoni si rotini, sunt indicate pentru sosuri subtiri si puternice in timp ce pastele mai usoare sunt pentru cei care vor sa manance mancaruri mai “light”.
13. Daca ai gatit prea multe paste, nu-ti face probleme, le poti pune la frigider pentru cateva zile. Atunci cand le vei scoate, le poti folosi in salate sau cu sosuri, pentru a obtine un fel de mancare in cel mai scurt timp. Daca le vei pune la cuptorul cu microunde, ar trebui sa stii ca este indicat sa le incalzesti intr -un vas dreptunghiular, pentru ca acesta va permite o incalzire corecta si uniforma a pastelor. In cazul in care vei dori sa reincalzesti lasagna, ar trebui sa ii faci cateva gauri deasupra, in care sa pui putin lapte (va ajuta la inmuierea mancarii) iar deasupra sa asezi o folie, astfel incat caldura sa nu se risipeasca. Lasa apoi tava in cuptor pana cand auzi branza sfaraind.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului