Condimentele sunt nelipsite dintr-o bucatarie, insa adesea acestea sfarsesc in pungi sau borcane prafuite, lipsite de etichete si fara a mai sti vreun termen de valabilitate . Pentru a pastra mirodeniile proaspete cat mai mult timp, acestea trebuie depozitate intr-un mod corespunzator.
 

1 Pastreaza condimentele intregi
 

Cumpara si depoziteaza condimente intregi, in masura posibilului. Zdrobeste, macina, taie, faramiteaza doar cantitatea de care ai nevoie. Condimentele intregi se pastreaza intr-o forma mai buna atunci cand sunt intregi.

Nu amesteca acelasi tip de condiment din doua pachete diferite. Se poate ca plantele respective sa aiba o vechime diferita, un grad de uscare diferit si prin urmare nu ar trebui sa amesteci doua pachete cu acelasi tip de condiment.
 

2 Alege locul potrivit pentru pastrarea condimentelor
 

Tine mirodeniile departe de sursele de caldura si umezeala, pentru a evita deteriorarea lor. De aceea nu este indicat sa asezi condimentele aproape de aragaz si nici pe langa chiuveta sau fereastra. Totodata, condimentele trebuie tinute departe de lumina soarelui.
 

3 Opteaza pentru recipiente potrivite
 

Pentru ca mirodeniile sa se pastreze proaspete mai mult timp, este necesar sa folosesti recipiente potrivite. Acestea trebuie inchise ermetic pentru a nu permite aerului, dar nici eventualelor insecte, prafului sau impuritatilor sa patrunda. Condimentele care sunt pastrate corespunzator pot fi folosite in jur de 4 ani, daca sunt intregi si in jur de 2 ani daca sunt maruntite.

Cand depozitezi condimente intr-un recipient, noteaza continutul pentru a sti din start despre ce mirodenie este vorba si totodata scrie data la care pui acel recipient spre pastrare. Desi au o durata lunga de viata, condimentele nu ar trebui folosite dupa ce au inceput sa-si piarda din proprietati.
 

4 Verifica proprietarile condimentelor
 

Inainte de utilizare, verifica proprietatile condimentelor. Culoarea acestora si aroma sunt doua caracteristici esentiale, care te ajuta sa-ti dai seama daca planta respectiva mai este buna sau nu.

  •   2011-06-27
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Pelmeni cu vita

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii