Orezul este unul dintre alimentele cele mai des intalnite in bucatarie. Planta are o valoare nutritiva importanta si permite prepararea in diverse feluri. Printre cele mai cunoscute preparate care au orezul la baza sunt pilaful, sushi, risotto si paella . Pentru a te bucura insa de aroma sa, trebuie sa stii cum sa depozitezi orezul in mod corect.
1 Pastreaza orezul sigilat in ambalajul propriu
Daca ambalajul nu a fost inca deschis, pastreaza pachetul de orez in frigider , pentru o perioada de pana intr-o saptamana.
Daca nu consume intreaga cantitate, ai grija sa inchizi bine la capetele punga. Poti folosi clesti speciali pentru pungi. Depoziteaza apoi pachetul intr-un loc racoros si curat.
Orezul brun contine mai multe uleiuri comparativ cu orezul normal, prin urmare poate fi depozitat o perioada mai scurta, fata de cel alb. Verifica intotdeauna termenul de garantie de pe pachet.
2 Foloseste un recipient etans
Dupa ce ai desfacut ambalajul, daca nu poti sa-l folosesti in continuare pentru depozitare, muta orezul intr-un recipient etans. Apoi aseaza-l intr-un loc racoros.
Numai in cazul in care vrei sa depozitezi orezul pentru o perioada scurta poti sa-l lasi deschis. Ii vei permite astfel sa respire, dar nu trebuie sa-l tii mult astfel, deaorece orezul este vulnerabil in fata insectelor.
3 Pastreaza in frigider orezul gatit
Orezul gatit trebuie pus intr-un recipient etans, in frigider. Aici, acesta va fi bun de consum cam o saptamana. Daca este congelat, va rezista cateva luni.
4 Depoziteaza orezul in locuri curate
Orezul poate fi atacat de insecte , prin urmare este foarte important ca acest aliment sa fie depozitat intr-un spatiu nu doar racoros, dar si curat. O camara in care alimentele sunt imprastiate, cu pungi sparte si resturi cazute pe rafturi este un mediu propice pentru insecte.