Sfaturi culinare

#sofran #plante aromatice #sfaturi culinare #bucatarie #turmeric # sofran indian

Cum sa depozitezi si sa folosesti turmericul in bucatarie

Turmericul, cunoscut si sub numele de sofran indian , este una dintre plantele aromatice mai putin cunoscute si folosite in bucatarie, insa cu proprietati deosebite.

Turmericul sau curcuma ( sofran indian) este o planta radacinoasa perena, care provine din Asia. In bucatarie, turmericul intra in compozitia prafului de curry, fiind folosit in mancaruri precum supe, sosuri, paste, bauturi, orez etc. Radacinile plantei sunt aromate si folosite in gastronomia indiana, dar si la scara internationala. Gustul radacinii este usor amarui si se aseamana cu cel de ghimbir. In Asia, turmericul este utilizat in general pentru condimentarea preparatelor din carne precum puiul, pestele sau fructele de mare.
 

Cum se depoziteaza turmericul
 

Curcuma se cumpara sub forma intreaga (naturala, de radacina) sau sub forma de pudra. Planta se gaseste in raioanele cu plante aromatice si condimente, in general sub forma macinata.

Turmericul este o planta vulnerabila la lumina, astfel incat ambalajul este unul etans, care protejeaza condimentul. Turmericul trebuie depozitat intr-un loc racoros si intunecos. Este important sa te uiti la data expirarii produsului. Dupa aproximativ 6 luni, curcuma incepe sa-si piarda din proprietati (aroma si gust). In cazul in care condimentul este supus unor surse de lumina sau de caldura, procesul de degradare incepe si mai devreme. Culoarea, insa, este mai stabila. Inchide-l intr-o punga sau intr-un recipient inchis ermetic.
 

Cum sa folosesti turmericul in bucatarie
 

Turmericul este un ingredient de baza pentru curry, dar este folosit si la muraturile facute cu mustar. Condimentul se foloseste in diverse mancaruri precum orez, legume, friptura de pui, rata sau curcan, precum si in compozitia supelor sau salatelor. Gratie gustului sau picant, turmericul este folosit in carnati, sosuri, amestecuri de ingrediente uscate, muraturi etc.

Pentru ca are o aroma puternica turmericul se foloseste cu masura. Cucurma tinde sa-si intensifice aroma atunci cand este supus caldurii focului, de aceea nu se pune niciodata o cantitate mare in mancare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului