Sfaturi culinare

#ulei #ulei de masline #sfaturi culinare #ingredient # depozitare ulei

Cum sa depozitezi uleiul

Uleiul reprezinta un ingredient de baza in orice bucatarie. In cutii metalice, sticle de plastic sau recipiente elegante din ceramica , uleiul trebuie depozitat departe de razele soarelui si la temperaturi corespunzatoare.

Iata in continuare cateva modalitati pentru a depozita uleiul intr-un mod corect:
 

1. Tipul de ulei comestibil
 

In primul rand, este important sa tii cont de tipul de ulei pe care vrei sa-l pastrezi in bucatarie sau in camara, pentru a-l folosi mai tarziu. Poate fi vorba despre ulei de floarea-soarelui, ulei de masline, de canola, de nuci etc.

Indiferent de tipul folosit la mancarea, este important sa-l depozitezi corespunzator pentru ca acesta sa nu devina ranced.
 

2. Transparenta
 

Cele mai bune recipiente pentru a tine uleiul sunt cele inchise la culoare sau opace. Sticlele cu peretii inchisi la culoare, cutiile metalice, recipientele din ceramica sunt mai bune decat sticlele si recipientele prin care poate trece lumina soarelui.
 

3. Locul de depozitare
 

Uleiul trebuie pus intr-un sertar, o camara sau un alt loc intunecos, unde nu ajunge lumina soarelui.

Pentru ca lichidul sa-si pastreze claritatea, acesta trebuie tinut la temperatura camerei. Daca pui uleiul la rece, in frigider, acesta devine vascos, insa isi revine cand il lasi in bucatarie pana cand ajunge din nou la temperatura camerei.
 

4. Data de expirare
 

Este indicat sa verifici intotdeauna data producerii uleiului, cat si cea a expirarii. Cumpara, depoziteaza si foloseste uleiul in acelasi an cu cel in care a fost fabricat. Il poti tine si putin mai mult insa, in termen de 18 luni, orice ulei se rancezeste, chiar si unul nedesfacut. Profita de el, asadar, in primul an, maxim un an si jumatate.
 

5. Refoloseste uleiul gatit
 

Adesea, o cantitate de ulei este reciclata pentru momente diferite cand gatesti. Poti sa refolosesti uleiul atata timp cat acesta isi pastreaza limpezimea si nu capata un miros ranced. Cu fiecare prajire , uleiul devine mai vascos, din cauza schimbarii moleculare a acestuia. Sub efectul unor temperaturi mari, ard moleculele de ulei si de mancare . In timp, uleiul isi pierde claritatea si capacitatea de prajire a alimentelor. De asemenea, acesta poate prezenta un miros neplacut , de ranced. In aceasta situatie uleiul nu mai poate fi folosit.

Pentru a-i prelungi viata, nu-l supune vreme indelungata unor temperaturi ridicate si nu lasa in el resturi de mancare.
 

Sursa foto: howstuffworks.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare