Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #caramel #sos #zahar

Cum sa faci caramel

Sosul caramel este unul dintre cele mai comune tipuri de sosuri pregatite in bucatarie. Pentru a-ti reusi, insa, este important sa urmezi cativa pasi, astfel incat zaharul sa nu se arda.

Iata in continuare 2 metode de a obtine caramel:

1 Caramelul facut din zahar

Alege o cratita potrivita pentru a face in ea un sos precum caramelul. Pune-o pe aragaz , la foc mediu si toarna 175 de grame de zahar in ea. Amesteca si apoi lasa-l pana cand acesta incepe sa se topeasca (in aproximativ 5 minute). Apoi scutura putin cratita, apoi lasa zaharul sa se transforme in lichid.

Foloseste o lingura pentru a amesteca in zahar, cristalele acestuia ar trebui sa se transforme intr-un lichid inchis la culoare, precum mierea. Este important sa lasi zaharul sa se topeasca in ritmul lui, fara sa-l scuturi si amesteci prea mult si fara sa dai focul mai tare. Numai astfel vei obtine un caramel uniform si bine facut.

Ia cratita de pe foc si adauga doua linguri de apa fierbinte, insa cu grija, astfel incat sa nu te arzi de la stropii de caramel care pot sa sara din cratita. Amesteca bine, astfel incat caramelul sa fie neted, fara bule.

2 Caramelul facut din zahar si apa

Cea de-a doua varianta de preparare a caramelului este pe baza de zahar si apa. Se pune apa intr-o cratita, iar dupa ce acesta s-a incins, se toarna si zaharul. Se amesteca bine, pana cand zaharul incepe sa se topeasca. Cand acesta incepe sa se topeasca, nu trebuie sa mai amesteci in cratita, pentru ca altfel compozitia se va strica (va arata ca un lichid cu cristale de zahar).

Dupa ce caramelul capata culoarea si consistenta dorita, se ia cratita de pe foc si se toarna sosul in forma sau recipientul dorit. Trebuie sa actionezi rapid, pentru a-l impiedica sa fiarba in continuare si, totodata, pentru a putea sa-l manevrezi cat este inca in stare lichida.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului